Algemene Politieke Beschouwingen in DNA afgesloten

Met de goedkeuring van een motie van de coalitie (zie onderaan) waarin verdere ondersteuning van het beleid van de regering wordt uitgesproken, heeft het parlement dinsdagmiddag de debatten rond de Algemene Politieke Beschouwingen afgesloten. De motie werd met 28 stemmen voor en 12 tegen aangenomen. De tegenstemmen zijn afkomstig van de oppositionele NDP-fractie. De fracties van de BEP en de NPS waren  tijdens de stemming niet in de zaal aanwezig. 

President Chandrikapersad Santokhi deed in de tweede ronde van de debatten nog eens dunnetje over de resultaten van het gevoerde beleid van de regering gericht op economisch herstel en duurzame groei. Er is stabiliteit bereikt en de fase van groei is aangebroken. De regering zal voortgaan met het beleid en zal de komende periode zich richten op het brengen van verlichting voor de bevolking en de duurzame groei van de economie en andere sectoren. 

De meeste doelen van het Herstelplan zijn volgens de president bereikt. Hij verwees onder meer naar de internationale monetaire reserves die nu boven de USD 1 miljard liggen en goed zijn voor een importdekking van 7 maanden. Bij overname van de regering was er nog geen maand importdekking.

Het begrotingstekort is van 19 procent teruggebracht naar rond de 4 procent, de negatieve economische groei is nu geprojecteerd op 2,3 procent, de BBP schuldratio is van 150 procent nu teruggebracht naar rond 119 procent, en de inflatie van rond de 65 procent is langzaam omlaag gebracht naar 40 procent dit jaar. De verwachting is dat deze het komend jaar beneden de 30 procent komt, en het jaar daarop naar rond de 17 procent.  

Volgens de president is dit het resultaat van een bewuste beleidskeuze van de regering om drastische maatregelen te treffen om de economie weer gezond te maken. Het gevoerde beleid zal worden voortgezet, en aan de samenleving die zware offers heeft gebracht zal terug worden gegeven. Dit zal gebeuren naarmate het steeds beter gaat met de economie, aldus  president Santokhi.

SS

error: Kopiëren mag niet!