Suriname derft jaarlijks circa USD 40 miljoen door illegale visserij

Suriname derft jaarlijks circa USD 40 miljoen aan inkomsten door illegale vispraktijken in haar wateren op zee. Dit is ongeveer dezelfde waarde waar Suriname jaarlijks uit visexporten aan verdiend. 

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat door goed management en een strak visserijbeleid zijn ministerie zich inzet om de illegale visserij tegen te gaan. In de voorbije maanden is hiertoe een samenwerking aangegaan met de Franse autoriteiten. De Surinaamse Kustwacht is momenteel bezig met controle patrouilles in de diepere zeewateren, en de Maritieme Politie is bezig samen met de Fransen controles uit te voeren in de wateren voor de kust. Dit schijnt vruchten af te werpen. 

In de voorbije periode zijn er geen rapportages binnengekomen van in beslag genomen vissersvaartuigen. Er is wat dat betreft een zekere rust opgetreden. Met de vangsten ziet het er ook goed uit. Er is een zekere toename te merken. De LVV-minister hoopt dat deze situatie ook zo blijft. 

Strak beleid

Zijn ministerie doet er alles aan opdat Suriname niet op de zwarte lijst terechtkomt van de Europese Unie (EU) van landen waarop een verbod geldt op visexporten. Trinidad is recentelijk door de  EU op die lijst geplaatst, omdat het onvoldoende doet om illegale vispraktijken tegen te gaan. Suriname staat bijna op die lijst. Vandaar ook dat bij de Fransen het beroep is gedaan voor hulp. 

De Frans Guyanesen hebben er zelf ook baat bij een gezamenlijk optreden met Suriname bij controles tegen illegale vispraktijken. Evenals Suriname hebben de Fransen ook last van voornamelijk Guyanese vissers die illegaal in Franse wateren komen vissen. Volgens Sewdien zijn de Fransen hierover nu ook bezig gesprekken te voeren met de Guyanese autoriteiten. 

Met een strak visserijbeleid en een goede samenwerking van de Franse autoriteiten zal het volgens de LVV-minister na enige tijd lukken om de illegale visserij onder controle te krijgen. Hij zegt er een goed gevoel over te hebben. Hoe meer de illegale visserij de kop ingedrukt kan worden, des te meer de inkomsten zullen zijn uit de visserijsector, aldus de LVV-minister.  

SS

error: Kopiëren mag niet!