Arabische staten en EU zijn het eens over de noodzaak van een tweestatenoplossing voor de Israëlische crisis

Arabische staten en de Europese Unie kwamen tijdens een bijeenkomst in Barcelona overeen dat een tweestatenoplossing noodzakelijk is voor het Palestijns-Israëlisch conflict. Er is consensus over de visie dat de Palestijnse Autoriteit Gaza moet regeren en dat er verkiezingen gehouden moeten worden voor legitimiteit en verbeterd bestuur. Dit standpunt wordt benadrukt door de EU’s buitenlandchef Josep Borrell en wordt gezien als de enige levensvatbare optie, die ondersteuning van de internationale gemeenschap vereist. Er is een tijdelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas, in afwachting van verdere gesprekken. Jordanië en de Palestijnse Autoriteit benadrukken het belang van de eenheid van Gaza en de Westelijke Jordaanoever en de keuze van het Palestijnse volk voor hun bestuur. Het forum wordt georganiseerd door de Unie voor het Middellandse Zeegebied, waar 43 landen lid van zijn. Saudi-Arabië spreekt namens de Arabische Liga en roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Duitse minister van Buitenlandse Zaken onderstreept het belang van dialoog ondanks diepe verdeeldheid en afwezigheid van Israël op de top.

Opmerkelijk is dat de staat Israël zelf nooit heeft verklaard voorstander te zijn van een Palestijnse staat. Tot nu toe zijn het alleen derde partijen die deze uitspraak hebben gedaan.

Een aanvankelijke wapenstilstand van vier dagen is met twee dagen verlengd, zei bemiddelaar Qatar, tijdens de eerste stopzetting van de gevechten in de zeven weken sinds Hamas Israël aanviel, waarbij 1.200 mensen omkwamen en ongeveer 240 gijzelaars naar Gaza werden meegenomen, volgens Israëlische cijfers.

Als reactie op die aanval bombardeerde Israël de enclave en voerde een grondoffensief in het noorden uit. Ongeveer 14.800 Palestijnen zijn gedood, zeggen de gezondheidsautoriteiten van Gaza, en honderdduizenden zijn ontheemd.

error: Kopiëren mag niet!