Geen vlekkeloze start Wilders door rumoer rond vertrekkend verkenner Van Strien

PVV-leider Geert Wilders noemt het terugtreden van de door hem aangestelde verkenner Gom van Strien ’niet mijn droomstart van de verkenningsperiode’. “Dit is niet waar je op hoopt”, aldus de leider van de grootste partij in de Tweede Kamer. Wilders verwacht morgen, dinsdag, een nieuwe verkenner te presenteren, iemand met ’meer afstand tot de politiek’ en wil die dinsdag bij de andere lijsttrekkers voorstellen.

De PVV-voorman is ook ontstemd, dat hij niet door Van Strien is geïnformeerd over de aangifte die tegen de teruggetreden verkenner is ingediend. “Ik wist het niet. Ik vind het vervelend dat ik niet was geïnformeerd.” Wilders heeft Van Strien in het weekend en vanochtend, maandag 27 november, gesproken. “Het was voor ons allebei helder dat dit doorgaat. Dus we zijn samen tot deze conclusie gekomen. Hij ontkende alles, ik geloof in zijn onschuld. Maar, het kan niet zo zijn dat we de hele week bezig zijn met het ontkrachten van publiciteit.”

Van Strien (PVV) legde vanochtend, zijn taken als verkenner per direct neer, liet hij weten in een verklaring. “Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner”, schrijft hij in zijn verklaring. 

Van Strien is al twaalf jaar lid van de PVV-fractie en financieel woordvoerder in de Eerste Kamer. 

Maar afgelopen weekeinde werd duidelijk dat er een aangifte wegens oplichting en omkoping tegen de senator ligt en werd hij in verband gebracht met een fraudezaak. Van Strien ontkent die aantijgingen. 

Wilders deed maandagochtend ook een nieuw beroep op de VVD om tóch te gaan praten over kabinetsdeelname. “Ik vind het onbegrijpelijk dat ze nu niet mee doen”, zegt Wilders. “Ik hoop dat ze bij zinnen komen. Het zou zonde zijn als er geen centrum-rechts kabinet komt”, aldus Wilders.

Het is nu met de kwestie Van Strien “niet goedis gegaan” maar, na deze “valse start” kan het snel gaan, aldus wilders. Ook roept hij de partijen VVD, BBB en NSC op daarna snel om tafel te gaan. Hij wijst op onderzoeken die aangeven dat de achterbannen van deze partijen voor een “centrumrechts” kabinet zijn.

error: Kopiëren mag niet!