Rebellen in Myanmar claimen nieuw terrein in het noorden terwijl Chinese troepen grensoefeningen houden

Etnische rebellen in Myanmar veroveren een belangrijke handelspost aan de noordelijke grens, terwijl Chinese troepen oefeningen houden voor gevechtsbereidheid en noodsituaties. Dit zorgt voor instabiliteit en vluchtelingenstromen, wat de bezorgdheid in Peking verhoogt. De gevechten tussen het Myanmarese leger en rebellenallianties veroorzaken tienduizenden ontheemden. De ‘Three Brotherhood Alliance’ rebellen zeggen verschillende steden en de grenspoort Kyin-San-Kyawt te hebben ingenomen. Terwijl het Myanmarese leger samenwerkt met China om stabiliteit te handhaven, kondigen de Chinese strijdkrachten gevechtsoefeningen aan om grensbeveiliging te testen. Botsingen en vluchtelingenbewegingen zetten de regio onder druk, en 335.000 mensen zijn ontheemd sinds de rebellen het offensief zijn begonnen, bovenop de 2 miljoen die sinds de staatsgreep van 2021 hun huizen moesten verlaten.

error: Kopiëren mag niet!