Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers?

Dagblad Suriname publiceert de komende dagen de teksten van de prijswinnaars van de Wi Tu Sranan jeugdschrijfwedstrijd 2023. Vandaag de tekst van de 19-jarige Abigail Kasnawi.

Zij won de tweede prijs in de leeftijdsklasse 18-25 jaar met het artikel ‘Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers?’

Waarom zijn waarden en normen belangrijk om ons te verbinden als Surinamers? 

Opo kondreman oen opo! Een land zonder waarden en normen is een land zonder toekomst. Alle waarden en normen vormen de basis van onze samenleving. Waarden worden als belangrijke principes gezien en daaruit afgeleid zijn normen die het gedrag van de mens bepalen. In ons multicultureel Suriname variëren waarden en normen tussen de verschillende culturen. Echter moet er uiteindelijk eenheid en saamhorigheid binnen de Surinaamse samenleving zijn. 

Het delen van waarden en normen met elkaar is belangrijk, alhoewel we verschillen in gedachten en opvattingen. Hierdoor kunnen we samen een liefdevol en begripvol leven leiden. Bovendien hebben wij als volk de macht om te strijden voor een gezond Suriname, want stre de f’stre wi no sa frede. Dan kan elk individu eerlijk vanuit eigen kracht klimmen op de maatschappelijke ladder. Zo ontstaat er o.a. sociale gelijkheid voor een duurzame en economische ontwikkeling. 

Hieruit volgt de verbetering en oplossing van maatschappelijke kwesties voor een leven in vrede en harmonie. De jeugd van vandaag is pas de toekomst van morgen als onze waarden ten volle nageleefd worden. Zo krijgen we een succesvolle generatie die een positieve impact heeft op de bloei van ons land dus wi sa feti gi Sranan. 

error: Kopiëren mag niet!