Internationale Dag van de Man: “Kansen ontdekken en uitdagingen overwinnen”

19 november is de Internationale dag van de Man. Afgelopen weekend heeft een team van Second Transition Service STS), Sports Heart Promotion (SHP), Prison Fellowship Suriname (PFS) en Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), een bezoek gebracht aan de mannen in de Penitentiaire Inrichting Hazard te Nickerie. In het kader van deze dag zijn er activiteiten met de heren uitgevoerd. 

Op vrijdag was er een teach in, kennismaking, waarbij het doel van het weekend werd uitgelegd en het thema werd besproken. Het thema was: “Kansen ontdekken en uitdagingen overwinnen”.

Met de heren is van gedachten gewisseld over hoe zij de kans die zij nu hebben om te herstellen zullen benutten en hoe zij de uitdagingen die hiermee gepaard gaan zullen overbruggen. Dat is ze op vrijdag als huiswerk meegegeven, om erover te dromen, na te denken en met elkaar van gedachten te wisselen. Op zaterdagmorgen hebben ze die gedachten, dromen en gevoelens geschilderd. 

Volgens Desmond Plet, medewerker bij STS en manager van SHP, was het schilderen voor deze mannen een grote uitdaging, omdat ze niet gewend zijn aan zoiets. “Velen hebben het ervaren als een zelfreflectie en evaluatie moment van hun leven. Er kwam heel veel emotie naar buiten. Uiteindelijk met de juiste stimulans hebben ze het toch gepresteerd allemaal iets op papier te schilderen.”

Plet geeft aan, dat de essentie hiervan is, om ze in een situatie terecht te brengen om te ervaren hoe een uitdaging aanvoelt en toch niet op te geven, het te overwinnen en het beste vanuit die kans te maken. “Het leek voor hen op dat moment bijna een straf (het schilderen), maar wat uiteindelijk eruit is gekomen met het/hun verhaal erachter was heel aangrijpend en om stil van te worden. De schilderijen/stories hebben heel diepe betekenissen. Voor ons een heel mooie ingang om met de doelgroep gericht verder te werken”, zegt Plet.

Verder is op de zaterdag met de heren gesport. Plet merkt op, dat het weer zo’n moment van ontlading voor ze was. Zondag heeft het team weer een bezoek aan de mannen gebracht en ook kregen ze bezoek van hun familie. “De uitdagingen zijn er niet alleen voor de doelgroep, maar ook voor de werkers. Als vrijwilligersorganisatie was het een hele uitdaging deze trip naar Nickerie ten behoeve van deze bijzondere doelgroep, mannen in detentie, te kunnen uitvoeren. De middelen liggen niet altijd voor de hand. Ondanks de fout die ze hebben gemaakt in hun leven, verdienen ze een tweede kans, soms meerdere kansen, aandacht en begeleiding”, aldus Plet.

Het team bedankt daarom een ieder die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd om deze activiteiten tot een succes te maken. Als waardering voor de geboden activiteit mocht Plet ook een portret van een van de heren in ontvangst nemen.

SK

error: Kopiëren mag niet!