Het Indiase exportverbod voor rijst zal naar verwachting in 2024 een verdere impact hebben op de wereldprijzen

De Indiase premier Narendra Modi heeft exportbeperkingen voor rijst aangescherpt om stijgingen van de binnenlandse prijzen te controleren en Indiase consumenten te beschermen. Dit heeft geleid tot een stijging van de wereldrijstprijzen tot het hoogste niveau in 15 jaar. India, de grootste rijstexporteur ter wereld, wordt verwacht de exportrestricties tot ver in 2024 te handhaven, wat de prijzen waarschijnlijk dicht bij de piek van 2008 zal houden. Deze acties zijn een reactie op binnenlandse druk en de noodzaak om voldoende voorraad te behouden voor het landelijke gratis voedselprogramma, dat meer dan 800 miljoen mensen ondersteunt. Met de naderende verkiezingen lijkt Modi’s regering de exportbeperkingen aan te houden, met ook een mogelijke impact van El Niño op de oogsten in Azië, waaronder een voorspelde daling van de rijstproductie in Thailand. De wereldwijde rijstvoorraden staan ook onder druk en zullen waarschijnlijk in het derde achtereenvolgende jaar dalen.

error: Kopiëren mag niet!