De mislukte Venezolaanse staatsgreepleider Juan Guaidó krijgt een nieuwe baan als gastprofessor bij Florida International University

De voormalige Venezolaanse oppositieleider en zelfuitgeroepen interim-president Juan Guaidó is aangenomen als gasthoogleraar aan de Florida International University (FIU). Guaidó kwam in de internationale schijnwerpers na een reeks mislukte pogingen om de Venezolaanse president Nicolás Maduro omver te werpen, inclusief een mislukte staatsgreep en een slecht georganiseerde invasie, die lokale media vergeleken met de beruchte “Varkensbaai-invasie”. Ondanks controverses en een laag draagvlak onder de Venezolaanse bevolking, erkende de regering van Trump hem in 2019 als de legitieme president van Venezuela.

Bij FIU gaat Guaidó aan de slag bij het Adam Smith Center for Economic Freedom, waar hij zich zal bezighouden met lesgeven, begeleiden van studenten, onderzoeken uitvoeren en deelnemen aan conferenties en seminars. Hij ontvangt voor zijn werkzaamheden een vergoeding van $40.000.

Critici wijzen op Guaidó’s gebrek aan steun in Venezuela en beschuldigen hem van het veroorzaken van onrust en het aanwakkeren van geweld in zijn thuisland. Ze beweren dat zijn benoeming aan de FIU meer is gebaseerd op zijn connecties met Amerikaanse belangen dan op academische verdiensten. Desondanks heeft de Venezolaanse regering, oorspronkelijk geleid door Hugo Chávez en na diens dood door Nicolás Maduro, sociale programma’s geïmplementeerd die geleid hebben tot verbeteringen in armoede, ongelijkheid, onderwijs en gezondheidszorg, ondanks de tegenwerking van de Verenigde Staten en hun steun voor oppositiepartijen zoals die van Guaidó.

Guaidó, die pleit voor sancties die schadelijk zijn voor zijn landgenoten en voor het privatiseren van de nationale olie-industrie, wordt gezien als een marionet van Amerikaanse belangen, die wenst dat Venezuela weer onder invloed komt van de door de VS gedomineerde financiële instellingen.

error: Kopiëren mag niet!