Ministerie van Volksgezondheid: 14 November Wereld Diabetes Dag

Wereld Diabetes Dag (WDD) wordt jaarlijks op 14 november herdacht. Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

Het doel van ‘Wereld Diabetes Dag’ is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen. 

De datum 14 november is gekozen omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Het thema voor dit jaar is: Toegang tot diabeteszorg, met als slogan: Know your risk, Know your response [Ken je risico, Ken je reactie]. In 2023 zal de campagne zich richten op het belang van het kennen van uw risico op diabetes type 2 om de aandoening te helpen vertragen of voorkomen, en op de impact van diabetes gerelateerde complicaties en het belang van toegang tot de juiste informatie en zorg om een ​​tijdige behandeling te garanderen. 

Miljoenen mensen met diabetes over de hele wereld hebben geen toegang tot diabeteszorg. Mensen met diabetes hebben voortdurende zorg en ondersteuning nodig om hun aandoening onder controle te houden en complicaties te voorkomen. Medicijnen, technologieën, ondersteuning en zorg moeten beschikbaar worden gemaakt voor alle mensen met diabetes die deze nodig hebben. 

Diabetes (m.n. Diabetes type-2) is één van de meest voorkomende NCDs (Niet-Overdraagbare Aandoeningen) in de wereld, waaronder ook in Suriname. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucose waarden (diabetes). Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucose waarden. 

De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet)/overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik en niet/nauwelijks bewegen. Een belangrijke factor die we vaak over het hoofd zien is stress. Aangezien het bijna allemaal gedragsrisico’s zijn en we het zelf in de hand hebben, is diabetes een chronische ziekte die te voorkomen en goed onder controle te houden is met de juiste zorg en begeleiding.

Wat moet je doen? (ongeacht diabetes of niet)

Een gezonde levensstijl op na houden, dat wil zeggen: 

1. Degene die medicijnen gebruiken, moeten doorgaan conform instructies van de arts.

2. De juiste voedingskeuzes maken (matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken).

3. Zoveel mogelijk bewegen (minimaal 30 minuten p/dag).

4. Het gebruik van alcohol en tabak vermijden. 

5. Regelmatig bloedsuiker meten, want alleen dan pas kan je vroegtijdig behandeld worden. 

In verband met Wereld Diabetes Dag zal het ministerie in samenwerking met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), een gezondheidsbeurs houden op 21 november bij het RGD Health Center te Lelydorp. Deze beurs is mogelijk met ondersteuning van de Pan Amerikaanse Gezondheids Organisatie (PAHO).

Voor meer info mbt de beurs, volg de social media berichten van Volksgezondheid, Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en RGD.

error: Kopiëren mag niet!