Sampie vreest minder beleidsaandacht voor binnenland

ABOP-parlementariër Edgar Sampie zegt te vrezen, dat met de wijziging van de Kiesregeling naar het stelsel van landelijke evenredigheid, het binnenland minder beleidsaandacht zal krijgen. Hij hoopt niet dat het beleid van de gekozen regering zich meer zal richten op districten met de meeste kiezers. Het Assembleelid geeft aan, dat het achterland van Suriname het meeste profijt heeft gehad van het huidige districtenstelsel. Er zijn personen in het parlement gekozen die grote affiniteit hebben met het binnenland. Dankzij de politieke invloed van deze personen in het regeerbeleid zijn er grote ontwikkelingsprojecten voor het binnenland tot stand gekomen. Hij noemt onder meer de asfaltering van de weg naar Atjoni en de rehabilitatie van de weg naar Albina.

Sampie maakt zich zorgen dat straks bij de verkiezingen geen personen zullen worden gekozen die weinig of geen affiniteit met het binnenland hebben. Hij vraagt zich af of de beleidsaandacht die het binnenland nu krijgt, hetzelfde zal zijn na de komende verkiezingen. Hij hoopt niet dat het niet zo zal zijn. dat het beleid van de overheid zich meer zal richten op districten waar de meeste kiezers zijn. De districten Wanica en Paramaribo zouden volgens de cijfers goed zijn voor 32 van de 51 Asseembleezetels. Het verschil met de overige districten, waaronder het binnenland is groot.

Decentralisatie van bestuur

Tegen de achtergrond van zijn bezorgdheid pleit Sampie daarom voor het op orde brengen van de wet op regionaal bestuur. Decentralisatie van bestuur dient doorgevoerd te worden in het beleid, waardoor lokaal bestuur meer invloed heeft op ontwikkelingen op lokaal niveau.

Rabin Parmessar (NDP), een van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel voor nadere wijziging van de Kiesregeling zegt dat het des politieke partijen is om te beslissen wie zij allemaal kandideren. Jennifer Vreedzaam (NDP is het eens met Sampie als het gaat om het doorvoeren van decentralisatie van het bestuur. Ze hoopt dat het decentralisatieproces nu na 35 jaar eindelijk goed op gang wordt gebracht. 

In zijn bijdrage aan de debatten dinsdag in de Assemblee, vroeg Sampie, evenals enkele andere Assembleeleden, bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid van de stembureaus in het achterland. Het afleggen van grote afstanden om de stem uit te brengen lag mede ten grondslag aan de lage opkomst bij de laatste verkiezingen. Ook voor mensen die hun woonadres in het binnenland hebben, doch op de dag van de stemming zich in de stad bevinden, zouden er speciale voorzieningen moeten worden getroffen om hun stem toch uit te kunnen brengen.

SS  

error: Kopiëren mag niet!