OH “GOD” mag ik mijn BTW terug….

Er was eens een liefdevolle en hechte familie in Suriname , bestaande uit vijf personen: vader Peter, moeder Emma en hun drie kinderen, Lisa, Tim en Sarah. Ze waren altijd met elkaar verbonden, ongeacht de ups en downs van het leven. Maar op een dag kregen ze te maken met een tragische gebeurtenis die hun leven op zijn kop zette.

Het begon allemaal toen Peter, de vader van het gezin, ernstig ziek werd en uiteindelijk het gevecht tegen zijn ziekte verloor.

De familie was diepbedroefd en kon niet geloven dat ze hun geliefde echtgenoot en vader zouden moeten missen. Het voelde alsof een deel van hen was weggerukt.

Naast het verlies van hun dierbare, kregen ze ook te maken met een grote financiële last. De begrafenis- en crematiekosten waren immens hoog en de familie wist niet hoe ze dit alles moesten bekostigen. Emma, die een parttime baan had om voor de kinderen te zorgen, kon het zich niet veroorloven om al het geld op te brengen dat nodig was om een waardig afscheid te organiseren.

De goedkoopste begrafenisoptie begint bij 30.000 Surinaamse dollars (SRD), maar dit bedrag kan oplopen tot 45.000 SRD als een kelder nodig is.

Voor een crematie moeten nabestaanden 25.000 SRD betalen. Dit plaatst aanzienlijke financiële druk op families die al te maken hebben met het verlies van hun dierbaren.

Een bijkomende zorg voor de nabestaanden is de 10% belasting over de toegevoegde waarde (BTW) die ze moeten betalen voor de uitvaartkosten van hun overleden geliefden.

Dit heeft bij velen voor verwarring gezorgd, aangezien ze dachten dat BTW normaal gesproken alleen van toepassing is op transacties met levende personen.

Sommige families vragen zich af hoe ze deze BTW kunnen terugvorderen, aangezien de overledene al bij de “almachtige” is en ze zich afvragen of er ook BTW van toepassing is op reizen naar het hiernamaals. Deze onverwachte belasting heeft geleid tot veel emoties en onbegrip onder de nabestaanden, die het als onredelijk beschouwen dat zelfs de doden BTW moeten betalen.

Deze kwestie heeft het debat over de kosten van begrafenis- en crematiediensten in Suriname aangewakkerd en doet vragen rijzen over de financiële lasten waarmee families worden geconfronteerd tijdens hun rouwproces.

De gezinsleden gingen op zoek naar manieren om de kosten te verlichten.

Lisa begon met het zoeken naar goedkopere begrafenisondernemers in de omgeving.

Ze belde alle mogelijke opties, nam de prijzen door en vergeleek deze met elkaar. Tim deed onderzoek naar financiële steunmogelijkheden. Hij bezocht verschillende websites en instanties om te zien of de familie in aanmerking kwam voor begrafenisuitkeringen.

Sarah, de jongste in het gezin, was vastbesloten om creatief te zijn en geld in te zamelen op verschillende manieren. Ze organiseerde een rommelmarkt in de buurt en vroeg aan vrienden en familie om bij te dragen aan het fonds voor de begrafenis.

Ondertussen probeerde Emma extra uren te werken om de lasten te kunnen dragen. Ze nam extra diensten aan en nam deel aan verschillende klusjes in de buurt om zo geld te verdienen. De familiaire eenheid hielp haar door huishoudelijke taken op zich te nemen, zodat ze meer tijd had om te werken.

Het kostte de gezinsleden veel inspanning, maar uiteindelijk slaagden ze erin om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Met de hulp en genereuze donaties van buren, vrienden en familieleden waren ze in staat om een mooie en waardige begrafenis te organiseren voor Peter. Het was een emotionele dag, maar tegelijkertijd voelden ze ook de steun van iedereen om hen heen.

error: Kopiëren mag niet!