Koers vertoont daling 

De wisselkoersen vertonen vorige week een lichte daling sedert de bekendmaking over de goedkeuring door het IMF-bestuur van de derde programma evaluatie en de daarbij horende overmaking van een bedrag van USD 53 miljoen naar Suriname. Cambio’s en banken noteerden voor de bekendmaking over de IMF-goedkeuring op maandagavond 23 september verkoopkoersen van rond de SRD 38,45 en SRD 40,15 voor respectievelijk de USD en de Euro.  

Afgelopen vrijdag aan het eind van de week werd de USD verhandeld tussen SRD 37,75 en SRD 38. De verkoopkoers van de Euro lag tussen de  SRD 39 en SRD 39,10. 

De slotkoers van de Centrale Bank van Suriname sloot vrijdag giraal met SRD 38,53 voor de USD en SRD 40,88 voor de Euro. De koers voor bankpapier sloot met SRD 37,87 voor de USD en SRD 39,15 voor de Euro. 

Op de valutamarkt kijkt een ieder uit naar hoe de koers zich gaat gedragen. Men is benieuwd of de trend van lichte daling zich zal voortzetten, of dat de koers zich zal stabiliseren rond het lichtelijk gedaalde niveau van afgelopen vrijdag.

Van het overgemaakte IMF-bedrag van USD 53 miljoen, is USD 33 miljoen bestemd als begrotingssteun aan de regering. Het resterende deel wordt toegevoegd aan de internationale monetaire reserves bij de Centrale Bank van Suriname. 

Vierde IMF-tranche

Dit is de vierde keer dat het IMF een tranchebedrag van USD 53 miljoen overmaakt naar Suriname sinds de IMF-overeenkomst in december 2021 is getekend. Na elke positieve kwartaalevaluatie over de voortgang van het lopend IMF-programma, maakt het IMF steeds een bedrag van USD 53 miljoen over naar Suriname. Doordat het IMF-programma medio vorig jaar ontspoort raakte, heeft Suriname enkele kwartaalevaluaties misgelopen. Rond medio dit jaar is het programma na enige aanpassingen weer op spoor gezet. 

Onder het 36 maanden durende Extended Fund Facility (EFF) programma van het IMF wordt de Surinaamse regering met een totaal bedrag van rond de USD 688 miljoen ondersteund bij de uitvoering van het economisch hervormingsprogramma. Volgens overeenkomst wordt dit bedrag in 12 gelijke kwartaal tranches overgemaakt. Suriname heeft met de laatste overmaking van USD 53 miljoen, nu reeds USD 212 miljoen van het IMF ontvangen.

SS

error: Kopiëren mag niet!