Mohammed bin Salman: ‘Het kan me niets schelen’ beschuldigingen van ‘sportwassen’

Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saudi-Arabië, geeft niets om de beschuldigingen van ‘sportwassen’, waarbij het land wordt bekritiseerd voor het gebruik van sport en grote evenementen om zijn internationale imago te verbeteren. Bin Salman heeft verklaard dat als sportwassen de economie van het land met 1% kan laten groeien, ze ermee doorgaan en streven naar nog eens 1,5% groei. Dit ondanks aanhoudende kritiek op Saudi-Arabië vanwege mensenrechtenschendingen, de behandeling van vrouwenrechten, de criminalisering van homoseksualiteit en andere kwesties. Mensenrechtenactivisten beweren dat sport wordt gebruikt om de aandacht af te leiden van deze problemen. Saudi-Arabië heeft grote sportinvesteringen gedaan, zoals de overname van Newcastle United en de lancering van LIV Golf, evenals het organiseren van grote sportevenementen zoals het WK voor clubs en het aangaan van fusies met sportorganisaties zoals de PGA Tour. De regering van Saudi-Arabië verdedigt deze investeringen als onderdeel van de ‘Vision 2030’-strategie van het land. De kritiek op deze sportgerelateerde activiteiten blijft bestaan, terwijl het land zich voorbereidt om gastheer te zijn van het WK voor clubs en mogelijk het WK in 2030 of 2034 wil organiseren.

error: Kopiëren mag niet!