Kokosolie nu ook peperduur

De redactie van Dagblad Suriname heeft na een paar keer te hebben vernomen, dat mensen 200 tot 300 SRD voor verse kokosolie moeten betalen,  contact opgenomen met kokosolieproducenten in het district Coronie.

In vele gezinnen zijn de producten die vervaardigd worden uit de kokosnoot niet meer weg te denken. In sommige huishoudens wordt geen andere oliesoort gebruikt om het eten te bereiden. Ook op het gebied van medicinale producten komt kokosolie handig in, verder worden ook de bast, het vruchtvlees en de noot zelf gebruikt om diverse producten te vervaardigen. Van een lekker verfrissend drankje naar een armband. De veelzijdige kokosnoot is niet meer weg te denken in de samenleving.

Kokosnoot is schaars

In het kokospalmen district Coronie is nu een schaarste aan kokosnoten. Het district heeft op enkele plaatsen na, niet veel kokosbomen meer. Uit gesprekken met landbouwers en bewoners van het district is gebleken dat er zelfs kokosnoot wordt gehaald uit andere districten, waaronder Nickerie. “Ja, uit Nickerie dat bekendstaat als ons rijstdistrict”, zegt een bewoner in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname als antwoord op de vraag of men echt naar Nickerie gaat voor kokosnoten. Dat laat merken hoe erg de situatie is. 

Op de vraag van de redactie van waaraan de schaarste te wijten is, geven lokale bewoners aan, dat de bomen na de oogst soms in brand worden gestoken, naast het feit dat veel van de bomen oer oud zijn en omver vallen. Er wordt niet gedaan aan herplanting van nieuwe bomen, dit is eigenlijk de grootste reden achter de schaarste.

Prijsstijging van zo’n 100% bij kokosolie

Mensen die vaak producten aanschaffen geven aan de redactie te kennen, dat een fles kokosolie een jaar geleden nog geen 100 SRD kostte. Het verschil is nu dat men voor 1 liter kokosolie al een mooi bedrag dichtbij de 200-250 SRD kan vragen. “Het is een stijging van om en bij 100%”, zegt een vrouw.

error: Kopiëren mag niet!