Deze actrice heeft de meeste National Film Awards voor Beste Actrice gewonnen

Deze actrice maakte een hattrick en won in drie opeenvolgende jaren driemaal de National Film Award voor Beste Actrice, een record dat nog niet is verbroken. National Film Award is de meest respectabele onderscheiding die een acteur in zijn carrière kan ontvangen. De National Film Award voor Beste Actrice werd voor het eerst uitgereikt tijdens de vijftiende editie in 1967 aan Nargis Dutt voor de psychologische film Raat Aur Din, die het laatste optreden op het scherm van de overleden actrice markeerde.

Vanaf deze week zijn er 56 National Film Awards voor Beste Actrice gegeven aan 45 verschillende actrices in meerdere talen in de Indiase filmindustrie. En het zal je verbazen dat één actrice het maximale aantal van vijf keer heeft gewonnen, wat zelfs meer is dan Amitabh Bachchan die de mannelijke tegenhanger vier keer won, het maximale aantal in die categorie.

Die actrice is niemand minder dan Shabana Azmi,  die in haar hele carrière intense en krachtige optredens heeft gegeven. Ze won de eer voor haar debuutfilm zelf, Ankur van Shyam Benegal, uitgebracht in 1974. De ervaren actrice deed toen iets wat tot nu toe nog geen enkele andere actrice heeft gedaan en maakte een hattrick door de prijs drie keer op rij te winnen in drie opeenvolgende jaren. Shabana won de National Film Award voor Beste Actrice voor Mahesh Bhatt’s Arth (1982), Mrinal Sen’s Kandhar (1983) en Goutam Ghose’s Paar (1984). 

Haar laatste film, waarvoor ze de eer ontving, was Vinay Shukla’s Godmother, die in 1999 in de bioscoop werd uitgebracht nadat ze in 1998 in totaal zeven National Awards had gewonnen.

Over andere grote winnaars gesproken, Kangana Ranaut heeft drie keer dezelfde eer gewonnen met Sharada. Tabu, Smita Patil, Shobana en Archana hebben de eer twee keer in hun carrière gekregen. Vidya Balan heeft slechts één National Film Award voor beste actrice gewonnen en Sridevi is de enige actrice die deze prijs postuum heeft ontvangen. Ondertussen zal Shabana Azmi op het werkfront te zien zijn in Karan Johars romantische komedie Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani, waarin ze de grootmoeder speelt van Alia Bhatts titulaire personage Rani. Ranveer Singh speelt Rocky en zijn grootouders worden gespeeld door Dharmendra en Jaya Bachchan. De film draait op 28 juli in de bioscopen.

error: Kopiëren mag niet!