Obductie twee dodelijke slachtoffers Pikin Saron is verricht, maar rapport nog niet door OM ontvangen

Het Openbaar Ministerie (OM) laat via een summier persbericht weten, dat zij dinsdag 6 juni de advocaten mr. M. Castelen, mr. M.  Dubois en mr. Karg, die de nabestaanden van de overleden verdachten Dijksteel en Wolfjager juridisch bijstaan, geïnformeerd dat de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek verricht, om vast te stellen of het vuurwapengeweld dat is aangewend bij de aanhouding van deze verdachten te Pikin Saron (met het  noodlottig gevolg) al dan niet  binnen de perken van de wet heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

  • Dit vraagt om opheldering: 1) hoe onafhankelijk en objectief kan een onderzoek zijn dat wordt verricht door een interne afdeling van het Korps Politie Suriname, dat riekt naar de slager keurt zijn eigen vlees. 2) waarom moet het onderzoek zo lang diuren? Immers, het incident te Pikin Saron, waarbij Ivanildo Dijksteel en Martinjus Wolfjager werden gedood, vond plaats op 2 mei.

Genoemde advocaten werden ook geïnformeerd, dat de patholoog anatoom drs. Chan al obductie heeft verricht, maar dat de obductierapporten nog niet zijn ontvangen. Zodra deze zijn ontvangen, worden de advocaten op de hoogte gesteld over de doodsoorzaak. 

De advocaten zijn verder ook geïnformeerd dat drs. Chan over de nodige deskundigheid beschikt om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de doodsoorzaak. 

In het obductierapport worden naast de doodsoorzaak ook de inwendige en/of uitwendige letsels die zijn waargenomen, duidelijk omschreven en of er verband is tussen de letsels  en de dood. 

Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak Pikin Saron al een gerechtelijk vooronderzoek (GVO) gevorderd.

error: Kopiëren mag niet!