Nederlandse ambassadeur Van der Zwan heeft geen goed woord over voor optreden Suriname in kwestie ‘Asawini’

De Nederlandse Ambassadeur Henk van der Zwan heeft geen goed woord over voor het optreden van de Surinaamse autoriteiten in de kwestie ‘Asawini’. “Onbegrijpelijk!”, aldus de ambassadeur.

 Van der Zwan is van oordeel, dat Suriname op grond van het Verdrag van Wenen de ambassade in kennis had moeten stellen over deze zaak en de uitzetting van de Nederlandse Regita ‘Asawini’ Edenburg naar Frans Guyana.

De ambassadeur toonde zich vrijdagmiddag tegenover media, tijdens het bezoek van de Nederlandse minister van Onderwijs Robbert Dijkgaaf aan een school te Hanna’s Lust, duidelijk zeer ontstemd over de handelwijze van Suriname en met name van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Hij zei onder meer, dat hij nota bene vanuit de media moest vernemen  van de uitzetting van ‘Asawini’ naar Frans Guyana. Ook liet hij weten per diplomatieke nota gevraagd te hebben aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) “wat er precies aan de hand is met onze staatsburger”. “Tot op dit moment hebben wij geen concreet antwoord ontvangen. Het enige dat wij hebben gehad als reactie vanuit BIBIS is een kort bericht dat Suriname alsnog uitgebreid zal reageren op het schrijven van de ambassade.” Kennelijk worstelt BIBIS met deze zaak en heeft het ministerie tijd nodig om tot een geloofwaardige reactie te komen, in een zaak die wemelt van de fouten, onduidelijkheden, onvolledigheden en onbeantwoorde vragen.

Vraagtekens

Ambassadeur Van der Zwan plaatst ook vraagtekens bij de verklaring van minister Amoksi – deze week onder andere gedaan in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname – dat ‘Asawini’een gevaar vormt voor de Surinaamse staatsveiligheid”. Hij zei dat “vreemd”te wachten.

Opmerkelijk in deze zaak is ook, dat de ambassadeur nog steeds wacht op een reactie van BIBIS. Ook dat bevreemdt hem zeer.

Geschoffeerd

Het heeft er alle schijn van, dat de Surinaamse autoriteiten in deze zaak Nederland hebben geschoffeerd, door de Nederlandse ambassade niet op tijd te informeren over met name de uitzetting van de Nederlandse staatsburger ‘Asawini’ naar Frans Guyana.

Het is een kwalijke zaak dat de Nederlandse ambassade, maar ook de gehele Surinaamse samenleving, zeer slecht de afgelopen dagen vanuit de Surinaamse autoriteiten (lees: minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie) is geïnformeerd over de uitzetting van mevrouw Edenburg, over de amateurische gang van zaken rond een noodpaspoort dat door Suriname zou moeten worden aangevraagd voor ‘Asawini’, terwijl het om een Nederlandse staatsburger ging (Suriname kan nooit een noodpaspoort aanvragen voor iemand met een andere nationaliteit dan de Surinaamse) en de feitelijke redenen voor de aanhouding van de vrouw.

Los zand

Kortom, de hele kwestie ‘Asawini’ hangt als los zand aan elkaar, de zaak rammelt aan alle kanten door een amateuristisch, niet-professioneel, optreden van de Surinaamse autoriteiten.

PK

error: Kopiëren mag niet!