Circa 6.000 ambtenaren hebben zich niet geregistreerd, 5.000 hebben geen werkplek

Circa 6.000 ambtenaren hebben zich niet geregistreerd bij de verplichte landsdienarenregistratie. Deze ambtenaren lopen kans dat hun salarissen zullen worden stopgezet. Dit bleek donderdag uit de debatten in de Nationale Assemblee rond het wetsontwerp nadere wijziging van de Personeelswet en de Ambtenarenpensioenwet.

Vanuit de zijde van de oppositie is aan minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo gevraagd of deze groep landsdienaren alsnog in de gelegenheid zullen worden gesteld om zich te registreren.

Zo vroeg het lid Wilsientje van Emden (NDP) hoe de registratie in het binnenland heeft plaatsgevonden. Ze wilde weten of er ook rekening gehouden is met personen die niet in staat zijn zich te registreren. Van Emden vindt dat na goedkeuring van de wijziging van de Persnoneelswet weer de mogelijkheid moet worden geboden aan personen om zich alsnog te registreren.

Het lid Remie Tarnadi (NDP) wilde een nadere specificatie van de groep van 6.000 personen die zich niet hebben geregistreerd. Zijn het spookambtenaren, mensen die buiten hun schuld thuis zijn gezet of zijn er ook namen ertussen van personen die reeds zijn overleden?

Ebu Jones (NDP) zei moeite te hebben dat in deze moeilijke tijd mensen hun salarissen worden stopgezet. Evenals zijn overige NDP-fractiegenoten vreest hij dat met de wijziging van de Personeelswet, willekeur zal worden toegepast bij het ontslaan van ambtenaren.

Eerder heeft minister Bronto Somohardjo bekendgemaakt dat van de ongeveer 54.000 ambtenaren in overheidsdienst, 48.622 zich geregistreerd hebben. Dit komt neer op ongeveer 90 procent. 

Naast de groep van 6.000 die zich niet hebben geregistreerd, is er een groep van 5.000 landsdienaren die zich wel geregistreerd heeft doch heeft aangegeven geen werkplek te hebben. 

De minister gaf donderdag tijdens de debatten aan, dat per 1 januari 2024 een modern personeelsinformatie systeem zal worden gelanceerd. Dan zal exact duidelijk zijn hoe groot het ambtenarenbestand bij de overheid is. Met de verplichte landsdienarenregistratie is volgens hem meer inzicht verkregen in de kwalificaties en competenties van de landsdienaren. Hierdoor kan een meersporig personeelsbeleid worden ontwikkeld en uitgevoerd.

SS

error: Kopiëren mag niet!