Regering VS zegt Caricom steun toe bij criminaliteitsbestrijding en klimaatverandering

De Amerikaanse regering-Biden creëert een nieuwe functie bij het Amerikaanse ministerie van Justitie om de illegale handel in Amerikaanse wapens naar het Caribisch gebied te helpen aanpakken. Daarvan worden vele via havens in Florida verscheept. Deze en andere nieuwe initiatieven behoren tot verschillende nieuwe investeringen die vicepresidente Kamala Harris aankondigde tijdens een bezoek aan Nassau, Bahama’s, voor een ontmoeting met leiders van de 15 landen van de Caribische Gemeenschap, (CARICOM) en de Dominicaanse Republiek.

De Dominicaanse Republiek maakt geen deel uit van het overwegend Engelssprekende regionale blok van voormalige Britse gebieden, maar de president, Luis Abinader, neemt al meer dan een jaar deel aan de besprekingen met Harris over de betrekkingen tussen de VS en het Caribisch gebied. 

President Chandrikapersad Santokhi was ook aanwezig bij de top.

Inzet

VicepresidenteHarris benadrukte de inzet en plannen van de VS. Een van de stappen die ze hoopt dat dit zal aantonen, is de aankondiging van de oprichting van de coördinator voor de vervolging van vuurwapens in het Caribisch gebied bij het ministerie van Justitie om de uitwisseling van informatie te vergroten naarmate mensenhandelaars worden vervolgd. “Het verstoren van de illegale vuurwapenhandel in het Caribisch gebied is een gedeelde prioriteit voor de Verenigde Staten en Caribische partners en een belangrijk aspect van de samenwerking om de toenemende criminaliteit en geweld in de regio aan te pakken”, zei ze. 

De bijeenkomst op de Bahama’s is de vierde discussie tussen de leiders van het Caribisch gebied en Harris. Net als bij de vorige besprekingen, waaronder een op de negende top van de Amerika’s vorig jaar in Los Angeles, lag de focus op klimaatverandering, toegang tot laagrentende ontwikkelingsfinanciering, schone energie en veiligheid.

Plannen

Onder de andere aankondigingen van Harris waren verder 20 miljoen Amerikaanse dollar voor het Caribbean Climate Investment Program om de particuliere sector te mobiliseren om nieuwe technologieën in te zetten om te helpen bij klimaatadaptatie. 15 miljoen dollar ter ondersteuning van rampenrisicovermindering en noodhulp. Hulp om Caribische landen te helpen bij het onderzoeken en vervolgen van vuurwapenhandel. De oprichting van twee nieuwe Amerikaanse ambassades en extra aanwezigheid van diplomatieke ondersteuning in het oostelijke Caribisch gebied, waar inwoners uit de regio naar Barbados moeten reizen voor ambassadediensten.

error: Kopiëren mag niet!