NDP-fractie doet interpellatie voorstel over buitenlands- en migratiebeleid

Leden van de oppositionele NDP-fractie in de Nationale Assemblee hebben een interpellatie voorstel ingediend. Met dit voorstel wil de NDP-fractie de regering interpelleren om tekst en uitleg te geven over onder meer het buitenlands- en migratiebeleid met betrekking tot vreemdelingen. Ze wil weten welke procedures zijn gevolgd om niet-ingezetenen het land uit te zetten. Hoewel niet specifiek bij naam genoemd, doelt de NDP-fractie duidelijk op de kwestie van activiste Regita “Asawini” Edenburg.

In de overwegingen van het interpellatie voorstel wordt aangevoerd dat geldende wetten vermoedelijk naar willekeur worden toegepast op activisten, politiek andersdenkenden, kritische burgers en ambtenaren. Overheidshandelen neemt grove vormen aan dat leidt tot het overtreden van vigerende wetgeving in casu het uitzetten van een activiste. Dit overheidshandelen heeft bij tenminste twee EU-landen tot verontwaardiging geleid. Er ontbreekt elke transparantie over deze kwestie. 

Het regeringsbeleid zorgt volgens de NDP-fractieleden ervoor dat kritische burgers stelselmatig het zwijgen wordt opgelegd en actuele veiligheidsvraagstukken alsmaar ophopen. Hiermee is de rechtsstaat diep aangetast en is de samenleving in angst en onrust gedompeld.

In het interpellatie voorstel wordt de regering gevraagd het parlement zo omstandig en transparant mogelijk te informeren over deze kwestie. De regering wordt gevraagd het parlement te informeren over de bescherming van de rechtsstaat en burgers, de handhaving en naleving van nationale wetgeving en verdragen, alsmede de bescherming van het recht op vrije meningsuiting.

SS

error: Kopiëren mag niet!