Minder schoolreizen vanaf de Covid-periode

Schoolreizen zijn een onmisbaar aspect van het onderwijs. Ze zijn erg belangrijk voor schoolkinderen, omdat ze bijdragen aan hun ontwikkeling op verschillende gebieden. Schoolreizen kunnen blijvende effecten hebben op het leven van kinderen en hun leergierigheid en passie aanwakkeren. 

De redactie van Dagblad Suriname verneemt, dat scholen vanaf de Covid-periode minder schoolreizen hebben georganiseerd. Een leerkracht, Luciana, geeft tegenover Dagblad Suriname aan, dat er in dit jaar wel een schoolreis wordt georganiseerd, maar voor de leerkrachten. De kosten worden door de leerkrachten gedekt en ook worden sponsoren gezocht. Wat zij wel voor de leerlingen organiseren is een etentje waarvoor zij een ouderbijdrage vragen. “Als een ouder de bijdrage niet kan geven zet ik dat geld”, aldus de leerkracht. Volgens Luciana zou het heel goed zijn als de overheid ook een deel van de kosten voor schoolreizen zou dekken. “Vooral in de verre districten, want daar hebben de ouders het niet zo breed. Als de overheid een bijdrage levert, dan wordt het makkelijker voor de ouders.”

Ria is leerkracht op een VOJ-school en geeft aan, dat ze momenteel bezig is met de voorbereiding van een schoolreis voor de leerlingen van de 4e klas. De schoolreis is voor na het examen gepland. “We hebben een begroting gemaakt en proberen via vrienden en kennissen, maar ook onze eigen bijdrage binnen de schoolcollega’s te kijken of het zal lukken. Ook kijken we of de leerlingen hun eigen bijdrage kunnen leveren.”

Aan de leerkracht is gevraagd wat er gebeurt als ouders niet in staat zijn een bijdrage te geven. Hierop zegt zij: “Als er leerlingen zijn die vanwege financiële tekorten thuis niet kunnen bijdragen, dragen we altijd een oplossing aan. Waarom zouden ze niet mee mogen? Ze hebben ook dat uitje nodig om te ontspannen. Dus ook voor hen een mogelijkheid zoeken, tenzij het van de ouders mag.”

Volgens de leerkracht worden veelal sponsoren gezocht, omdat het ministerie geen geld vrijmaakt voor zulke activiteiten. Op de vraag of de overheid een bijdrage zou moeten leveren ten behoeve van schoolreizen, zegt Ria, dat het inderdaad een heel prettig gebaar zou zijn om de leerlingen aan het eind van het schooljaar te belonen, met een bijdrage om voor een dagje buiten de stad te kunnen.

Dayenne, die ook leerkracht is, zegt dat de school waaraan zij verbonden is geen schoolreisjes voor de kinderen heeft gepland. Zij zullen het schooljaar afsluiten met een sportdag. “De kosten werden veelal door de ouders en de school gedekt. We vragen altijd donaties voor activiteiten. De overheid zou ook voor deze kosten kunnen opdraaien”, merkt de leerkracht op.

Ondanks dat er minder schoolreizen worden georganiseerd blijven die toch belangrijk. Dit, omdat schoolreizen leerlingen in staat stellen hun klasgenoten en leraren op een diepere manier te leren kennen. Tijdens deze uitstapjes krijgen leerlingen de gelegenheid om met elkaar te praten en samen te werken buiten de klaslokalen. Dit kan helpen om de banden tussen klasgenoten te versterken en hen te helpen zich beter thuis te voelen op school. 

Ook bieden schoolreizen leerlingen de kans om nieuwe dingen te leren. Ongeacht de bestemming, kunnen leerlingen leren over de geschiedenis, cultuur, geografie en andere onderwerpen. Zelfs korte uitstapjes naar nabijgelegen plaatsen kunnen studenten kennis laten maken met nieuwe ideeën en dat kan hen inspireren hun studie interessanter te maken. 

SK

error: Kopiëren mag niet!