Taxichauffeur Rewien: “Een ieder heeft haast en weet niet meer hoe het hoort”

“Ik doe al meer dan twaalf jaar dit werk en kan zeggen dat niet een ieder weet waarmee zij bezig zijn”, zegt Rewien, een taxichauffeur, in gesprek met Dagblad Suriname. Hij geeft aan dat taxi rijden niet alleen een werk is, maar je ook op alles moet letten.

“Zolang je deel uitmaakt van het verkeer gaat het niet alleen om jouw leven, maar van de klant ook. Ik heb heel wat dingen gezien en merk dat vaak heel wat dingen verkeerd gaan. Ik heb gevallen meegemaakt waarbij ik mezelf afvroeg of men weet waarmee zij bezig zijn. Het gaat niet alleen om het rijden, maar het feit dat heel jonge kinderen alleen over straat gestuurd worden”, aldus Rewien.

“En zij letten vaak genoeg niet op en de straat zomaar of rennen en oversteken. Je kan je kind sturen, maar praat heel goed met hem of haar, breng het kind een aantal keren zelf en leer hem of haar hoe het oversteekproces eraan toe gaat.’Ik let daarbij goed op, maar niet iedereen denkt zo.”

De nieuwelingen 

Je hebt heel veel mensen die nu taxi rijden, maar vaak haast hebben of het werk niet serieus nemen. Er ontstaan nodeloze aanrijdingen en conflicten. “Zolang een klant je auto in stapt, vertrouwt de persoon je”, benadrukt Rewien. Daarnaast heeft hij of zij ook geloof in je dat je heel voorzichtig gaat zijn. “Maar door de dingen die ik de afgelopen periode heb gezien hebben klanten ook niet meer vertrouwen in ons. Men kiest eerder voor eigen veiligheid of wil ook goedkoop uit komen. Het rijgedrag van enkel buschauffeur is zelfs niet te verdragen, een ieder heeft haast en weet niet meer van hoe het hoort.”

“Het gaat niet alleen om het vertrouwen van de klant, maar wij vertrouwen de klant ook zolang hij of zij de taxi instapt. De situatie is nu modern, maar is ook gevaarlijker geworden”, zegt Rewien. “Jij vertrouwt mij dat ik je veilig op je locatie breng, ik hoop ook dat ik veilig en ongerust mijn post weer bereikt.” Het vertrouwen is de afgelopen tijd heel erg geschaad van de klant, en ook van de taxichauffeur.

“Ik weet vaak genoeg niet wat ik moet doen of zeggen, als ik enkele gevallen zie maar probeer mij op mijn lijn te houden. Met mijn collega’s praat ik wel, dus de andere heren die taxi rijden, maar veel kan je niet. Let op en weet waarmee je bezig bent, het leven is nu veel moeilijker geworden en onderschat het niet, aldus de taxichauffeur. 

TM

error: Kopiëren mag niet!