Nederlandse ambassade reageert op kwestie uitzetting Regita Edenburg

De redactie van Dagblad Suriname heeft onlangs contact opgenomen met de Nederlandse ambassade omtrent de uitzetting van de mensenrechtenactiviste Regita ‘Asawini’ Edenburg. Deze zaak heeft voor veel beroering gezorgd en zelfs geleid tot een Kort Geding.

Op woensdag 31 mei werd Asawini overhaast het land uitgezet, via Albina naar Frans-Guyana. Door de Kort Geding-rechter werd op 2 juni bepaald, dat Edenburg terug naar Suriname moest. De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, gaf tijdens de behandeling van het Kort Geding aan, dat Asawini het land was uitgezet naar Frans-Guyana, vanwege logistieke redenen, maar erkende dat er ook fouten waren gemaakt. 

Aan de Nederlandse ambassade werd gevraagd of zij in kennis was gesteld over de uitzetting van Edenburg en of er contact met de dame was geweest, voor en tijdens haar aanhouding en uitzetting. De Nederlandse ambassade geeft als reactie hierop, dat zij op maandag 29 mei telefonisch is gecontacteerd door de Surinaamse autoriteiten met het verzoek om een tijdelijk reisdocument te verstrekken voor Edenburg. “Voor het verstrekken van een dergelijk reisdocument is er persoonlijk contact nodig tussen de persoon in kwestie en de Nederlandse ambassade, zodat kan worden vastgesteld dat de betreffende persoon daadwerkelijk de Nederlandse nationaliteit bezit”, aldus de ambassade.

Nadat uit verdere navraag van de Nederlandse ambassade naar voren kwam, dat Edenburg op politiebureau Geyersvlijt zou zijn ingesloten, zijn er door de ambassade op woensdag 31 mei twee onsuccesvolle pogingen gedaan om met haar in contact te komen. Hierop volgend heeft de Nederlandse ambassade een formeel verzoek ingediend bij de Surinaamse autoriteiten om, in lijn met de geldende internationale verplichtingen, toegang te krijgen tot en consulaire bijstand te kunnen verlenen aan Edenburg.

De ambassade heeft vervolgens vernomen, dat de vrouw al naar Frans Guyana was overgebracht. Op zaterdag 3 juni is in Paramaribo voor het eerst persoonlijk contact geweest met Edenburg, en heeft de Nederlandse ambassade vastgesteld, dat zij de Nederlandse nationaliteit bezit. Op basis daarvan is haar consulaire hulp verleend. “Mevrouw Edenburg is onder begeleiding van de Nederlandse ambassade op 4 juni naar vliegveld Zanderij gegaan, alwaar zij met de SLM-vlucht naar Nederland is vertrokken”, aldus de Nederlandse ambassade in een reactie.

SK

error: Kopiëren mag niet!