De vrucht van de Geest

Een vaak gehoorde kreet is dat de mens haar normen en waarden kwijtraakt. Het draait in de huidige samenleving meer om macht uitoefenen, snel rijkdom vergaren, positie en invloed hebben. Mensen voelen zich machtig wanneer ze, vaak op een illegale manier, veel geld vergaard hebben. Ook willen ze showen met die rijkdom dus richt men zich meer op de buitenkant. Men beseft niet dat niet de uiterlijkheden belangrijk zijn maar het innerlijk. 

De bijbel zit vol met leerrijke teksten die geestelijke ondersteuning kunnen bieden. Sommige teksten zijn gemakkelijk te begrijpen en anderen weer niet. Zo kwam ik een keer een tekst tegen die ik maar niet kon plaatsen in de context van ons dagelijks leven. Echter, toen ik naar het huidige gedrag van vele topambtenaren keek, viel plots het kwartje.

De tekst was in Galaten 5: 19-22. Daar spreekt Paulus over de werken van het vlees en over de vrucht van de Geest. 

Als je aan werken denkt, dan denk je aan inspanning verrichten, maar bij vruchten denk je aan voeding en groei. Het verschil tussen werken en vrucht is belangrijk.  Een timmerman kan iets moois maken maar het groeit niet, maar een vrucht groeit doordat je de bron blijft voeden. Zo is het ook met de geestelijke vrucht, die groeit door je geest te voeden. De verleiding van het vlees kan men overwinnen door geen slechte dingen doen. Maar om goede dingen te blijven doen is iets moeilijker, dan moet namelijk ook nog iets nieuws tot stand worden gebracht.

Een vrucht heeft zaden die meer vruchten kunnen voortbrengen. Netzo  is het met liefde en vreugde. Hoe meer liefde en vreugde je zaait hoe meer mensen het zullen verspreiden en zo breng je ook vrucht voort.

Ik denk dat de vrucht van de Geest te maken heeft met ons karakter. Net zoals er verschillende vruchten zijn, zo zijn er ook verschillende gaven. Als je bijvoorbeeld de gave hebt om teksten te schrijven of te zingen dan kun je met die gave liefde zaaien en ook nog anderen overtuigen om liefde te zaaien.

De vrucht van de geest is dus liefde en al het andere is daaraan gekoppeld.                             

Met liefde in je hart kan je veel goed doen.                                                                               

Je kan bijvoorbeeld geduldig zijn, vriendelijk en gul. Dan let je eerst op het belang van de ander of van het land voordat je naar jezelf kijkt.

Geduld is de lange adem, het vermogen om rustig te blijven, al haalt de ander het bloed onder je nagels vandaan.

Vriendelijkheid is het vermogen om ontspanning en bevrijding te brengen.

Goedheid is het vermogen om anderen op de been te helpen, om goed te doen zonder ermee te pronken, het vermogen om te corrigeren zonder te ontmoedigen, te vermanen zonder te beledigen.                                                                        

De laatste tijd zijn er zoveel situaties geweest waarbij men liet merken dat er meer werd gedacht aan eigenbelang en niet aan landsbelang.

Mensen denken vaak dat ze met geld, rijkdom en positie, invloed en macht kunnen hebben, maar zelfs machtige mensen hebben ook wel eens het gevoel van hulpeloos, hopeloos, slapeloos, gefrustreerd. Dat komt door onze geest.

Echte kracht en macht krijgen we alleen als we leiding kunnen nemen over onze geest. Alle psychische problemen, depressie, negativiteit, angst, stress, eenzaamheid en zorgen komen voort uit het onvermogen om met de geest om te gaan. Daarom proberen mensen vaak hun geest op te laden door spiritualiteit en meditatie. You don’t have to control your thoughts; you just have to stop letting them control you.

Probeer je geest te verschonen van hebzucht, egoïsme, macht, geld en positie en te vullen met empathie. Denk bijvoorbeeld aan een werkloze die blij zou zijn met jouw baan, waar jij de kantjes vanaf loopt; een dakloze zou ontzettend blij zijn als hij kon wonen in jouw kleine huis; iemand die geen geld heeft, zou blij zijn met dat kleine beetje geld waarmee jij niet tevreden bent; iemand die geen kinderen kan krijgen, zou graag jouw probleemkind willen hebben. Be grateful for your life because someone, somewhere is fighting for theirs.

Vroeger was er liefde voor elkaar, geld en de spullen om ons heen dienden slechts voor gebruik. Maar nu gebeurt vaker het omgekeerde. Things are being loved and people are being used.  

Het stokpaardje  van velen is om te roepen dat ze van hun land houden en zich willen inzetten voor land en volk, maar hun gedrag laat vaak het tegenovergestelde zien. 

Beste mensen, liefde kent geen ongeduld, afgunst, haat, geweld of hebzucht. Zij kwetst haar medemens niet, stelt zichzelf niet centraal.

De enige redding van ons land is om de liefde weer centraal te stellen.                                                                                                                                                                                                                    De vrucht van onze Geest is dus handelen uit liefde.

Use your voice for KINDNESS

your ears for COMPASSION 

your hands for CHARITY

your mind for TRUTH

and your heart for LOVE

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!