De instortende toren

De oplettende burger zal wel de staat van onze verlaten toren van financiën hebben waargenomen. Frappant genoeg verkeert het in deplorabele toestand, gelijkend op de situatie van onze economie, ons leven en onze toekomst. De planken vallen eraf en het geeft een kromme en verschroeide aanblik, zoals een situatie van een “failed state” kan worden gevisualiseerd! Zelfs de klokken hebben het opgegeven! 

Zei een politicus ooit, dat de valuta’s vluchten als bepaalde figuren zich dichtbij de toren begeven? Bij het naderen van bepaalde figuren blijkt thans niet alleen de valuta’s te zijn gevlucht, maar ook de bemensing is verdwenen en de rest om zich heen “verdampt”. De verdamping blijkt zich reeds enige tijd over ons hele land te hebben voltrokken. Denk maar aan alle beloften met betrekking tot goed bestuur en beleid, het terughalen van het gestolen geld, het anti “friends and family” beleid, de rij der investeerders en het diaspora kapitaal! Zielig, hartverscheurend, maar vooral walgelijk dat corruptie en vernietiging heimelijk geschieden ten koste van onze onschuldige kinderen. Het lijkt wel alsof onze politici vol overgave bewust en enthousiast “cyanide” overgieten op ons leven en toekomst! 

De achterlijkheid in communicatie en het uitflappen van allerhande kolder door politici maken ons  bespottelijk in de wereld. Het zal u als “Srananman” overkomen om op een internationaal forum met het volgende te worden geconfronteerd. “Are you from the country of the former so called Tralala president, who brought a respected Prime Minister of a Caribbean State to the Central Market to meet his drunkard friends”? “Isn’t that the same guy walking freely, known as the executioner of Bastion Veere”? “The guy who committed a coup and financially destroyed your country every time he was in power”? “Don’t you guys also have a politician called the dreamseller”? “Didn’t he promise to put politicians that financially and economically destroyed your country behind bars, but instead spend the night drinking and partying with them”? “He seems to have a group of highly educated family and friends, do they really think they fit in any highly qualified position”? “Isn’t one of your high positioned politicians the one who gave money to an opponent foreign soccerclub, which led to suspension”? “Isn’t he also a multiple goldmine owner, who said that he will settle a criminal process in favor of a fugitive on an international wanted list”? “Is it he who calls himself cowtail or something”? “Is this a reality soap”? 

Hoe zal een zichzelf respecterende Surinamer zich tijdens een informeel samenzijn op een internationaal forum zich voelen, als die wordt geconfronteerd met eerdere feiten? 

Het blijkt dat niet alleen onze toren van financiën tekenen van instorten vertoont, maar ook de “toren van onze waarden en normen” blijkt te zijn geërodeerd! En hoe zit het met “Madam Justitia”, is zij ook gecorrumpeerd? Bepaalde zaken duren reeds 40 jaren en blijft de verdachte vrij als een vogel, een “kiek” nemend op de vervolging en nabestaanden. De tranen van pijn en verdriet, van de moeders die de slachtoffers levend in hun buik hebben gedragen en middels de melk uit hun borst liggend in hun schoot hebben zien opgroeien, mogen nimmer worden miskend! De pogingen ter genoegdoening en verwerking van het leed van nabestaanden mogen nooit in rook opgaan, zoals de tabak van een Morello sigaret! Eveneens mag niet worden toegestaan dat de pleger van de foltering en afslachting, de spot drijft met het leed van nabestaanden. E

en andere hartverscheurende kwestie is die rondom de import en het gebruik van cyanide in de goudsector en de aanpak van de daaruit voortvloeiende protesten tegen milieuverontreiniging en vergiftiging van locale bewoners. Hoe zal dit internationaal worden vertaald in termen van democratie en mensenrechten? Wat ondergaan onze eerste bewoners, wiens replica op ons wapen voorkomen? Zijn wij bezig al onze torens te laten instorten? 

Frits Lalay

error: Kopiëren mag niet!