TD-veiling haalt ruim SRD 1,2 miljard op

De Termijndeposito (TD) veiling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft deze week een geldhoeveelheid van SRD 1.254,1 miljoen binnengehaald. Het OMO-volume (Open Markt Operatie) was gesteld op SRD 1,5 miljard.

De deelnemende banken hebben in totaal voor SRD 453,5 miljoen aangeboden voor het 1-weekse TD-instrument. De toegewezen gemiddelde rente is 33 procent. Dit is een stijging van 1,8 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Voor de 1-maandse TD’s hebben de banken voor in totaal SRD 693 miljoen geboden. Dit bedrag is volledig toegewezen tegen een gemiddelde rente van 35,5 procent. Dit is een daling van 3,5 procentpunt ten opzichte van vorige week.

Bij de 3-maandse TD’s werd voor in totaal SRD 107,6 miljoen geboden, dat eveneens volledig is toegewezen. De rente is hier 35 procent geworden. Dit is een daling van 3,8 procentpunt in vergelijking met afgelopen week.

De totale gecommitteerde rentebetalingen aan de banken is met de veiling deze week gekomen op een bedrag van SRD 2.936 miljoen. 

De wekelijkse TD-veilingen zijn in juni 2021 door de Centrale Bank van Suriname geïntroduceerd als onderdeel van de Open Markt Operatie. De OMO is gericht op beheersing van de geldhoeveelheid in omloop. Er zijn te veel SRD’s in omloop, en die moeten “afgeroomd” worden. 

Door het tijdelijk vastbinden van geldhoeveelheden die binnengehaald worden door middel van de TD-veilingen, kunnen deze geen vraag uitoefenen in de economie. Hoe groter die vraag in de economie, des te hoger de druk op de wisselkoers. Daardoor neemt de druk op de inflatie (geldontwaarding) toe, met als gevolg prijsstijgingen.

In samenhang met andere monetaire maatregelen van de CBvS en de fiscale maatregelen van de overheid is de wisselkoers in de voorbije weken redelijk stabiel gebleven. Voor de USD ligt dat gemiddeld rond de SRD 37,50 en voor de Euro is dat rond 39,50.

SS 

error: Kopiëren mag niet!