Ondernemer over mogelijkheden in de landbouw: “We importeren kokos en manja’s uit Guyana”

Suriname is rijk aan vruchtbare grond. Zelfs een bezemsteel gestoken in de Surinaamse bodem zou kunnen groeien, zei een landbouwer eens grappend.

Roepesh Jagernath, eigenaar van Ansoe Kokosolie, is zich bewust van de kansen die Suriname biedt. De ondernemer verbouwt kokos en plant tussen de bomen ook sim. De ondernemer deelt graag zijn ervaringen zodat mensen direct goed kunnen beginnen. Want de grootste fout die volgens Jagernath wordt gemaakt is om niet eerst na te gaan of de grond mogelijk te laag ligt en in dat geval eerst opgehoogd moet worden.

“Men ziet land en gaat direct planten, zegt hij. Ook moeten mensen zorgen voor een goed irrigatiesysteem. Als dat niet gebeurd kunnen mensen hun investeringen verliezen en uit teleurstelling stoppen met landbouw. Hij benadrukt dat geïnteresseerden zelf voor hun irrigatiesysteem zullen moeten zorgen. “Als je op lantie gaat wachten dan zal je nooit beginnen, want jij zal je irrigatie zelf moeten regelen.”

Behoefte
De behoefte aan landbouwproducten is momenteel heel groot, laat de ondernemer weten. Jagernath plant alleen voor de export. “Mijn producten gaan naar Nederland.” Hij laat weten, dat ook de vraag op lokaal gebied de vraag groot is. “In Suriname geldt vraag en aanbod, wanneer veel geplant is, dan daalt de prijs en wanneer er is geplant of er sprake is van wateroverlast dan stijgt de prijs. Hij zegt dat hij als exporteur dergelijke situaties niet meemaakt.

Mogelijkheden

“Wie plant heeft geld, om de twee dagen komt de exporteur de producten bij je ophalen, als je bijvoorbeeld oker plant.” Je moet alleen de mogelijkheden zien. “Het probleem is dat men de fout bij de overheid zoekt”, licht Jagernath toe. Mensen zullen oplossingsgericht moeten leren handelen, is het advies van de ondernemer. Hij erkent wel dat niet iedereen over de financiën beschikt om direct groot te kunnen beginnen of om het land te kunnen bewerken. “Maar, landbouwers kunnen nu bij het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) aankloppen voor een lening tegen 5.5 procent.”  De ondernemer noemt als voorbeeld het Markoesa project dat een maand terug is gelanceerd. “Wie een perceel heeft kan tot een halve hectare gefinancierd krijgen”, aldus Jagernath.

Zijn advies voor wie een klein perceel of erf heeft is om via internet te onderzoeken welke technieken er zijn om ook op minder grote stukken grond succesvol te kunnen planten. De eigenaar van Ansoe Kokos noemt het gebruik van planten in emmers en jerrycans als voorbeeld.

Importen

Het planten wordt bij onze buren in Guyana serieus aangepakt. “Daar zijn ze meer aan het planten, omdat de exportmarkt richting Suriname heel groot is.” De ondernemer laat weten, dat Guyana naar Suriname exporteert. “Zij willen werken”, voegt hij toe. Momenteel is het zelfs zo, dat er zeven tot acht landbouwproducten zijn die Suriname importeert uit Guyana. “We importeren kokos, ananas, manja’s, gember, zwarte peper en koenier uit Guyana terwijl wij deze zaken zelf kunnen planten hier in Suriname”, vervolgt Jagernath.

Hij zegt niet te weten wat met ons gebeurt. “Wij klagen dat er geen werk is, maar alle Cubanen en Haïtianen hebben de volgende dag al werk”, merkt hij op. “Wij willen lantie”, zucht de landbouwer. Dit terwijl volgens zijn informatie 10.000 okerbomen goed zijn voor een inkomen van SRD 50.000 tot SRD 60.000 op maandbasis in de beginfase. De ondernemer zegt er alles aan te doen om de kwaliteit van zijn kokosolie hoog te houden. “In Suriname hebben wij topkwaliteit kokos en kokosolie.” Jagernath benadrukt dat de wijze van productie per ondernemer verschilt. Hij heeft aan diverse internationale trainingen meegedaan, onder andere via de Europese Unie en lokale trainingen.

RB

error: Kopiëren mag niet!