Poll wijst uit: “One person, One vote” gewild bij burgers

De Kieswet die nog steeds niet geregeld is in de Nationale Assemblee, maar al een poos na de uitspraak van het Constitutioneel Hof veranderd zou moeten worden, is tot de dag van vandaag een kwestie die dringend aangepakt moet worden volgens vele burgers.

Stand van zaken Kieswet

Men heeft zelf door middel van verschillende protestacties getracht dit probleem tot het verleden te laten behoren. De burgers wilden namelijk weten wat de stand van zaken rondom deze kwestie is. De Nationale Assemblee heeft toen een academische week georganiseerd waarbij diverse deskundigen hun mening konden geven over dit vraagstuk. Verschillende deskundigen hebben zich geuit en hebben diverse  voorstellen gedaan. De “one person, one vote” voorstel is toen ook aan de orde geweest. Tevergeefs, de Kieswet is nog steeds niet aangepast.

Burgers geven aan wat ze willen

Dagblad Suriname had deze week op haar website een speciale poll geplaatst om te peilen wat burgers vinden van de “one person, one vote”en gebleken is  burgers het idee achter de “one person one vote” goed vinden.

De meerderheid in Suriname wil een “one person, one vote” systeem  in de nieuwe Kieswet, omdat het volgens hen een meer democratische manier is om kandidaten te kiezen. Het systeem, waarbij elke kiezer één stem uitbrengt op een afzonderlijke kandidaat, wordt  gezien als een manier om ervoor te zorgen, dat alle stemmen verdeeld worden op basis van de zuiverheid van de kiezerskeuzes. Als meerderheid wil Suriname een gelijkheid tussen staatsburgers creëren door een enkele stem toe te staan. Dit zou betekenen dat elke kiezer dezelfde stem uitgeeft, ongeacht zijn of haar sociale status of politieke voorkeur. Het systeem stimuleert verder ook politieke betrokkenheid en meer concurrentie tussen kandidaten, waardoor de politiek in Suriname veranderd zal moeten worden.

Resultaten poll

In totaal hebben 1.162 personen hun stem uitgebracht. Uit de resultaten van de poll blijkt, dat het overgrote deel van het aantal stemmers, en dat waren er 1/073m hebben gekozen voor de optie ‘one person, one vote”. De rest van de stemmers en, dat waren er  89, heeft aangeven dat ze het niet eens zijn met de “one person, one vote”.

error: Kopiëren mag niet!