Internationale Melkdag: “Koeienmelk, melk waarmee ik ben groot gebracht”

Internationale Melkdag wordt ook in Suriname herdacht. Op verschillende manieren wordt invulling gegeven aan de Internationale Dag van Melk.

Melk is voor veel burgers een belangrijk voedingsproduct heden ten dage. Daarom wordt de Internationale Melkdag sinds 2001 jaarlijks op 1 juni gehouden en is een door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties ingestelde dag om extra aandacht te vestigen op melk als belangrijke en gezonde bron van voedsel voor miljoenen mensen wereldwijd.

Bekende melkboer Sjaak

In gebieden in delen van Suriname zijn nog melkboeren die op de conservatieve methode melk aan de deur van bewoners brengen. “Verse koeienmelk”, zegt Anita in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. Melk is volgens Anita puur en bevat heel veel vitamine. 

In haar buurt is oom Sjaak een bekende melkboer die om de ene dag de mensen voorziet van zijn verse melk. Ondanks de prijzen is hij zelden nog met 1 flesje te zien. Men maakt er nog goed gebruik van om naast al het melk in dozen en flessen te genieten van melk die rechtstreeks komt van een koe.

Diverse gerechten

Behalve het gebruik van melk in thee en andersoortige dranken wordt het ook vaak gebruikt om gerechten en vooral snacks mee te bereiden. Anita zegt ook, dat ze naast koeienmelk en de producten die daaruit vervaardigd worden ook een doos of pak melk van de bekende melkproducenten kan kopen. De voorkeur blijft volgens haar wel bij de pure vorm die komt in een flesje van 1.5 of 2 liter.

Ze geeft in het gesprek aan de redactie aan, dat er van jongs af aan bij haar is aangeleerd hoe ze melk van de koe moet gebruiken. “Koeienmelk is waarmee ik ben groot gebracht”, geeft ze kort afsluitend te kennen.

error: Kopiëren mag niet!