Waar is omgeslagen korjaal met 18 zakken cyanide?

Het aantal ‘indianen-verhalen’ dat de ronde doet over cyanide in het water van het Brokopondo Stuwmeer neemt met de dag toe. Zelfs Assembleeleden dragen met ondeskundige paniekzaaiende verhalen ook bij aan de onrust onder de bewoners van Brokopondo. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een openbare vergadering van de Assemblee.

Bijna geen enkel Assembleelid, met uitzondering die van de coalitie, geloofde de uitleg van de ministers Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen over de cyanide-kwestie.

Hypocriet en schijnheilig

Het is pijnlijk en ook hypocriet en schijnheilig om te moeten constateren, dat geen enkel Assembleelid lijkt te weten, te beseffen, dat cyanide en kwik al jaren in de kleinschalige goudwinning worden gebruikt, al jaren worden vervoerd over en op het stuwmeer. Maar, ze weten het! En nooit is op een wijze zoals nu geageerd op cyanide- en kwikgebruik door goudzoekers. 

Maar, nu beelden op social media zijn verschenen van een korjaal met een lading cyanide, is er plotseling zoveel ophef. 

Gezonken?

Ook zou een korjaal met 18 zakken cyanide aan boord op het meer zijn gezonden. Maar…. niemand heeft enig bewijs daarvan. Niemand kan zeggen waar die vermeende korjaal zou zijn gezonken. Is er wel een cyanide-koraal gezonden?

Er wordt ondertussen vooral veel geschreeuwd en geroepen. Een paar honden zouden zijn overleden, er zouden dode vissen gezien zijn, enkele bewoners vertonen wat ziekteverschijnselen, vooral diarree, en alles wordt in de schoenen van cyanide geschoven, zonder enig bewijs. Het ministerie van Volksgezondheid meldde zelfs donderdagmiddag, dat er geen officiële meldingen zijn van ziekteverschijnselen veroorzaakt door cyanide.

Tenenkrommend

Tenenkrommend werd donderdagmiddag de vergadering in de Assemblee gevolgd. Er werd en wordt gedaan alsof cyanide plots is verschenen. Maar, iedereen weet dat al in september 2018 alarm werd geslagen in de Assemblee door toenmalig VHP-parlementariër Riad Nurmohamed over het gebruik van cyanide in de kleinschalige goudwinning. En waarom is een cyanide-rapport uit 2020 van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, NIMOS, nooit openbaar gemaakt? 

Dus cyanide, maar ook kwik, bevindt zich waarschijnlijk al jaren in het water van het stuwmeer… en nooit zijn honden daardoor dood gegaan of zijn bewoners aan de diarree geraakt of dreven dode vissen in het water. En nu, in ene, zijn honden gedood door cyanide en mensen ziek geworden door die stof en drijven vissen op het water. Waarom nu, en waarom niet in 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022?? Al die jaren wordt cyanide – en kwik – gebruikt door goudzoekers en vervoerd.

Tot tien tellen

Laat iedereen die nu, deze dagen, om het hardst schreeuwen eerst tot tien tellen alvorens woorden als rampgebied en isoleren de ether in te smijten. 

Achtereenvolgende regeringen hebben nooit enige actie ondernomen tegen cyanide, en ook niet tegen kwik. Ze hebben een ramp laten voortduren, willens en wetens. Iedereen had en heeft boter op het hoofd.

Assembleeleden doen alsof ze kennis van zaken hebben. Hadden ze werkelijk kennis van zaken, dan hadden ze in 2018 al in actie moeten komen tegen cyanidegebruik in de kleinschalige goudwinning. Nee, vanuit hun gebrek aan kennis wordt van alles geroepen en juist dat zorgt voor extra onrust en zorgen onder de bewoners rond het stuwmeer. Nogmaals, denk na, tel tot tien en doe niet net alsof cyanide gisteren uit de lucht is komen vallen! De enige ramp die Surname treft is de ramp van een gebrek aan deskundigheid, kennis van zaken en een gebrek aan handhaving. 

Laat iedereen eens nadenken: het stuwmeer is 1.560 vierkante kilometer groot en in drie druppels water is wat cyanide aangetroffen, hoe ernstig is dat? 

Niet van vandaag of gisteren

Nogmaals, de aanwezigheid van cyanide in het stuwmeer en elders is niet van vandaag of gisteren, maar dankzij beelden op social media ontwaken politici, milieubeschermingsorganisaties en de regering en worden ze met hun neuzen op de feiten gedrukt. Maar, de vraag is of de ophef deze dagen gaat leiden tot het daadwerkelijk verdwijnen van cyanide en kwik uit het land. Het antwoord is bekend: Neen, en iedereen weet waarom niet….

PK

error: Kopiëren mag niet!