Gedurende een jaar Tuhka-noten uit Trio-dorp Alalapadu aan boord SLM ‘Pride of Suriname’

De ‘Pride of Suriname’ (de nieuwe A340 Airbus) die deze week is ingezegend, heeft een dubbele betekenis voor Suriname: Naast een stukje eigen beheer, is er ook de ondersteuning aan ondernemerschap van de inheemsen uit Alalapadu, een Trio dorp in het diepe zuiden van Suriname. De ondertekening vond 25 mei plaats tussen de kapitein van Alalapadu, de heer Morishi en de waarnemend directeur van Surinam Airways (SLM) Steven Gonesh.

Tuhka noten, meer bekend als ‘Brazil Nuts’ of Paranoten, zullen voor de passagiers op de route Paramaribo-Amsterdam beschikbaar zijn.

De fabriek en de stichting Stg. Tuhka, zijn na een lange voorbereiding in 2017 opgezet in samenwerking met Conservation International Suriname. Het opzetten van de Tuhka fabriek was een duurzaam alternatief voor het genereren van inkomsten voor het dorp. In Alalapadu zijn zeker 80% van de 120 mensen betrokken bij de productie. Stg. Tuhka heeft naast Tuhka olie ook de ‘Roasted Spiced en Roasted Unsalted Nuts’ (geroosterde noten). 

Naast de verkoop op de lokale markt en een aantal buitenlandse afnemers, is deze samenwerking met de SLM voor beide partijen een noemenswaardig hoogtepunt, aldus de luchtvaartmaatschappij in een uitgebracht communique. Het geeft aan dat Surinamers eigen producten nóg meer kunnen stimuleren en duurzaam ondernemerschap tot in verre gebieden mogelijk is, waarbij bescherming en behoud van het bos, het Amazone regenwoud, een belangrijk uitgangspunt is.

Deze gezonde snacks voor de passagiers van de SLM zitten boordevol energie, gezonde vetten, voldoende hoeveelheden vitamines, antioxidanten en mineralen. Stg. Tuhka zal speciaal voor de SLM een nieuwe smaak produceren, de ‘Roasted Salted Nuts’ die in een speciale SLM-verpakking zullen worden aangeboden in de ‘businessclass’.

De overeenkomst is voor 1 jaar.

error: Kopiëren mag niet!