Poll: Bijna iedereen overtuigd van de aanwezigheid van cyanide in water stuwmeer

Uit een deze dagen gehouden poll op de website van Dagblad Suriname, waarin volgers en lezers van de krant de vraag is gesteld of men gelooft dat cyanide terecht is gekomen in het water van het Brokopondo Stuwmeer, blijkt dat bijna iedereen daarvan overtuigd is.

Van de 1.567 mensen die de poll hebben ingevuld hebben maar liefst 1.371 mensen de optie ‘Ja’ aangevinkt (87 procent) hebben. 13 procent (186 stemmers) gelooft niet dat cyanide in het water van het stuwmeer is beland.

De grote meerderheid in gelooft dus, dat er in en rond het stuwmeer cyanide terecht is gekomen. Dat is niet zo vreemd, wat bijna alle media en social media berichten erover en termen als natuurramp vliegen overal in het rond alsook dat er dode honden zouden zijn, brakende kinderen en bewoners die aan de diarree zouden zijn en dode vissen in het water en dat alles ten gevolge van cyanide in het water van het stuwmeer.

Er is al veel over geschreven. Laat iedereen voor zichzelf maar geloven wat hij of zij wil geloven in al het nieuws en alle nonsens en leugens die verspreid wordt op vooral social media. Feit is, cyanide is niet van vandaag of gisteren. Al jaren wordt die stof in de kleinschalige goudwinning gebruikt en dus, logischerwijs, cyanide wordt ook al jaren vervoerd door de lucht en over water, ook op het stuwmeer. Het is dus voorstelbaar dat cyanide al jaren in het stuwmeer is en nooit eerder waren er berichten over dode honden, vissen en zieke bewoners….

Kortom, laat iedereen met een dosis gezond verstand deze hele kwestie goed tegen het licht houden en dan tot de vraagstelling komen: waarom nu? Waarom nu al die ophef?

PK

error: Kopiëren mag niet!