Staatsbezoek Guyanese president Ali aan Qatar levert belangrijke deals en besprekingen op

De Guyanese president Irfaan Ali arriveerde deze maand in Doha, de hoofdstad van Qatar om als eerste staatshoofd van Guyana een officieel bezoek aan de Arabische grootmacht te brengen. Hij deed dit op uitnodiging van sjeik Tamim bin Hamad al Thani, de emir van Qatar.

President Ali wil graag de bilaterale banden met Doha aanhalen om de Qatari-investeringen in Guyana te vergroten. De Emir van Qatar verwelkomde de president met een officiële receptie. De twee leiders voerden vervolgens officiële gesprekken. De dag ervoor had Ali een volle agenda waarin hij tal van ontmoetingen had met overheidsfunctionarissen en de particuliere sector.

Bilaterale betrekkingen 

Volgens het Qatar News Agency, “drukte de president van Guyana zijn dank en waardering uit voor de Emir voor het goede onthaal en de ontvangst”. Hij spreekt zijn hoop uit om de bilaterale betrekkingen te versterken. President Ali zei: “De gesprekken gingen over het bespreken van samenwerkingsrelaties tussen de twee landen en manieren om deze te verbeteren en te ontwikkelen, vooral op het gebied van investeringen en energie, naast het bespreken van verschillende kwesties van gemeenschappelijk belang.”De opening van een ambassade in Doha was Ali’s eerste. De benoeming van de eerste residerende Guyanese ambassadeur in Doha getuigt van de ernst van president Ali’s banden met Qatar.

Qatarese investeringen

Ali voerde besprekingen op het gebied van luchtvaart, energie, voedselzekerheid en infrastructuur met verschillende overheidsfunctionarissen en de particuliere sector. Het bezoek aan Qatar is belangrijk voor de Guyanese president, aangezien Guyana zijn wereldwijde positionering en profiel ontwikkelt. Het bestuur van president Irfaan Ali heeft het tempo tussen de twee landen versneld, wat zich zou kunnen vertalen in aanzienlijke Qatarese investeringen in Guyana. Bovendien vinden deze gesprekken plaats, terwijl Guyana wereldwijd de krantenkoppen haalt voor een golf van economische bonanza, gestimuleerd door massale olie- en gasontdekkingen.

Luchtvaart

Guyana is getuige van een toename van buitenlandse directe investeringen (FDI), aangezien het land jaarlijks blijft groeien met gemiddeld 25% of meer. 

De twee landen tekenden ook een luchtvaartovereenkomst. Guyana hoopt dat Qatar Airways zal investeren in luchtvervoer en vracht. Guyana heeft geen nationale luchtvaartmaatschappij. Dit kan de weg vrijmaken voor een Arabische luchtvaartmaatschappij als Qatar Airways of Air Arabia om een ​​hub in Georgetown te openen. Het land heeft echter een open-air deal met de Verenigde Staten. Guyana en Qatar hebben samengewerkt op multilaterale fora zoals de Verenigde Naties, de Non-Aligned Movement (NAM), de Organization of Islamic Cooperation (OIC) en de Islamic Development Bank (IsDB).

error: Kopiëren mag niet!