Nog steeds geen duidelijkheid over chemicaliën die gedumpt zouden worden in Para

Buurtbewoners en de schoolleiding van de St. Ferdinandschool aan de Oud-Copieweg in het district Para zijn afgelopen donderdag geconfronteerd met een situatie waarbij trucks van N.V. Haukes een ‘chemisch middel’ aan het uitladen waren op steenworp afstand van de school. 

De mensen vernamen van een truckchauffeur, dat het zou gaan om het spul dat op Afobaka was (calciumoxide). Ook zou beweerd zijn, dat de opdracht kwam van een zekere inspecteur Nawie en de minister van ROM (Ruimtelijke Ordening en Milieu), Marciano Dasai. De politie werd erbij gehaald, maar zou na enkele minuten weer vertrokken zijn. Na een protest van de schoolleiding en buurtbewoners zijn de trucks vertrokken met hun lading. Van deze situatie zijn foto’s en videobeelden vastgelegd. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft N.V. Haukes benaderd voor een reactie, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen. Minister Dasai van ROM, zegt in een reactie, dat het om nepnieuws gaat. De opdracht voor het transport zou niet van hem afkomstig zijn. Dasai stelt, dat het ministerie nog bezig is met het onderzoek naar de gang van zaken rond het transport. 

De woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), Milton Kensmil, zegt in een gesprek met Dagblad Suriname, dat hij niet exact weet wat de trucks aan het vervoeren waren. “Wat ik wel kan zeggen is dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om zaken die verband houden met dat wat dichtbij het stuwmeer was. Ik weet in ieder geval dat zaken verwijderd zijn door het bedrijf Haukes. Aan mij is voorgehouden, dat het opgeslagen zou worden in een magazijn van het bedrijf. Waar het magazijn precies staat, daarover kan ik geen informatie verstrekken. Ik heb het bericht gelezen over de mensen die alarm hebben geslagen, maar ik weet niet of het om dezelfde stoffen gaat”, aldus Kensmil. 

De districtscommissaris van Para, Marlene Joden, zei vrijdagochtend in een reactie, dat zij nog bezig was met het onderzoek. In een persbericht van het Commissariaat staat, dat de bestuursdienst zich op locatie heeft georiënteerd en daarbij heeft kunnen constateren dat de vrachtwagens weer zijn vertrokken met de lading. Er is ook onderzoek gedaan naar eventuele opslag van de lading in een loods ter plekke of in de nabije omgeving van een ondernemer, en ook daarvan is geen sprake geweest, schrijft het districtsommisariaat van Para. De districtscommissaris van Para eist daarom een verklaring van het bedrijf. In het bericht vraagt de districtsleiding ook aan de gemeenschap om alert te zijn en altijd melding te doen van eventuele ongeregeldheden aan de autoriteiten van het district. 

Vrijdagmiddag waren de autoriteiten nog steeds niet uitgekomen met een verklaring omtrent deze situatie. Hierdoor wordt steeds meer onrust en angst gecreëerd onder de samenleving, omdat er nog steeds geen duidelijkheid bestaat. Men heeft veelal het gevoel dat de autoriteiten de informatie achterhouden. Velen zijn bang dat deze kwestie zelfs in een doofpot gestopt zal worden. Het is nog steeds de vraag: Wat werd er precies vervoerd en van wie kwam de opdracht om het spul nabij een school te dumpen?

SK

error: Kopiëren mag niet!