Koning Willem-Alexander houdt toespraak bij herdenking slavernijverleden in Amsterdam

Koning Willem-Alexander gaat een toespraak houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws en persbureau ANP.

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk praktisch werd afgeschaft. Minister-president Mark Rutte maakte eind vorig jaar excuses voor de slavernij. De verwachting is dat de koning dat excuus van de regering zal herhalen.

Rutte maakte eerder al bekend dat de koning aanwezig zou zijn bij de herdenking in de hoofdstad. De koning “voelt zich persoonlijk zeer betrokken bij het onderwerp”, zei de premier destijds.

Eind vorig jaar gaf Willem-Alexander opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het Koninklijk Huis in de koloniale geschiedenis. 

De koning zou al bezig zijn met de voorbereidingen van de toespraak, die tijdens Keti Koti in Amsterdam zal worden uitgesproken. 

In 2013 waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima al eens aanwezig bij Keti Koti. Toen hield de koning geen toespraak.

(Bron foto: Rijksvoorlichtingsdienst, Gemmy Woud-Binnendijk)

error: Kopiëren mag niet!