“Ik heb de schoenen pas gekocht, net een week, en dan zijn ze al los”

Een schoen nu kopen is een heel proces, zeggen enkel burgers tijdens een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. “De snelste oplossing is de schoenmaker, maar met de schoenen kwaliteit heeft het vaak genoeg geen zin”, zegt een moeder van twee kinderen. Zij was in de stad om enkele schoenen van haar kinderen te laten maken.

“Ik heb de schoenen pas gekocht, net een week, en dan zijn ze al los. Iemand zei tegen mij, dat ik ze na het kopen gelijk moet laten maken zodat ze niet zo snel los gaan. Nu bij de schoenmaker aangekomen. Ik heb SRD 800 betaald voor die schoen en net maar een keer aan gedaan en is het stuk, nu hoor je dat het helemaal geen kwaliteit is, hoe dan?  Ik heb heel lang de centjes bijeen moeten zetten om drie paar schoenen te kunnen kopen en een pata. Als moeder met drie kinderen ga ik wel een voor een schoenen kunnen kopen. maar komt oneerlijk over naar de anderen  toe vandaar dat ik alles samen doe. Maar, nu ben ik dus SRD 800 op zo’n snelle manier kwijt.” 

“Soms denk je dat je kwaliteit koopt, maar aan het eind is het helemaal niet zo”, zegt een andere vrouw. Zij was schoenen aan het kijken voor haar zelf in het centrum en geeft aan, dat zij al enkele dagen op de loer is om een schoen te vinden voor het werk.

“De prijzen zijn heel pittig en de kwaliteit is er  niet. Je staat vaak genoeg aan het twijfelen als je een schoenenzaak in stapt. Als je nu een schoen koopt, moet je alles goed onderzoeken van band naar zool en dan nog heb je geen zekerheid. En met de prijzen ga je ook vaak extra meten vergelijken.”

Een schoenmaker zegt, dat de situatie nu helemaal is veranderd. “Om een schoen te kopen voor een gelegenheid moet je ook denken aan het klimaat. In het land regent het vaak en bepaalde schoenen die hier verkocht worden zijn niet voor ons land. Ja, wij als schoenmakers proberen ons best te doen, de knoopjes bij een te krijgen, maar niet alle schoenen kunnen gemaakt worden. Zolang een schoen van een zwak materiaal gemaakt is dan gaat het brokkelen, dus breken na het stikken en of spijkeren. Ook al doe je lijm erbij, is er geen garantie. Ik heb enkele burgers die mij om advies vragen van hoe zij moeten kijken om schoenen te kopen. Naast het adviseren geef ik ze ook aan om hun schoenen na het kopen te laten stikken. Het wordt gestikt en gelijmd, daardoor kan het langer mee gaan als het materiaal nog sterk is. Bij het brengen geef ik ook aan hoe of wat het eindresultaat zal zijn”, aldus de schoenmaker.

“Veel kan ik niet, maar probeer mijn broodje te verdienen , schoenen zijn nu heel duur, dus het is goed om te kijken wat voordelig uitkomt. “

TM

error: Kopiëren mag niet!