De toekomst van de Centrale Markt

Gewezen marktmeester Armand Baron die carrière heeft gemaakt als opzichter van de Centrale Markt en de Kwakoe Markt heeft het over zijn wedervaren als toezichthouder.

Straatventers

“De gang van zaken op en rond de Centrale Markt is historisch gegroeid. Vanaf de koloniale tijd was de Waterkant de aanmeerplaats voor bewoners van de districten die in Paramaribo afzet hadden voor landbouwgewassen, bosproducten en vis. De koopwaar werd langs de oever van de rivier en aan de Heiligenweg op de grond gelegd en verkocht.”

Onsmakelijk

“De tijd is stil blijven staan. Tegenwoordig worden er in de omgeving nog steeds etenswaren tussen de gespreide benen van de verkoopsters langs de straat uitgestald. Een heel onsmakelijk gezicht.”

Grootbedrijf

“De Centrale Markt ziet er verwaarloosd en armoedig uit, maar de economische en maatschappelijke functie en waarde zijn onmiskenbaar. Het bruist gedurende werkdagen van activiteit rond deze drukste buurt van Paramaribo. Duizenden personen, ondernemers, dienstverleners en consumenten zijn betrokken bij deze openbare markt. Gezien de bedrijvigheid en het grootkapitaal dat er omgaat, is het een groot bedrijf.”

Belastingvrije zone

“Ondanks de miljoenen die er omgaan heeft de markt geen stralend gezicht. Het is een zootje ongeregeld. Maar er wordt goed geboerd. In troebel water is het goed vissen. Het is een belastingvrije zone. Mensen halen hun voordeel.”

Toekomst

“Er is al tijden sprake van het vervreemden van de Centrale Markt. Het is publiek geheim dat ondernemers hun ogen hebzuchtig hebben gezet op de Centrale- en Vreedzaam Markt”, tot zover gewezen marktmeester Armand Baron.

HD

error: Kopiëren mag niet!