Herdenking slavernijverleden in Oosterpark, Keti Koti Festival op Museumplein

Op 1 juli wordt in het Oosterpark het Nederlandse slavernijverleden herdacht. De feestelijke viering met het Keti Koti Festival is dit jaar, ook op 1 juli, op het Museumplein, van 13.00 tot 23.00 uur, zo bericht de gemeente Amsterdam.

De herdenking is het officiële begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Het is een bijzonder jaar, omdat de slavernij 160/150 jaar geleden is afgeschaft. 

Het Keti Koti Festival viert op feestelijke wijze de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De gemeente verwacht een hoge opkomst. Daarom is het Keti Koti Festival dit jaar op het Museumplein en niet, zoals eerder, in het Oosterpark.

Het festival duurt van 13.00 tot 23.00 uur. Tijdens de plechtigheid van de nationale herdenking in het Oosterpark, van 14.00 uur tot 15.15 uur, ligt het festival op het Museumplein even stil. Op grote schermen kunnen mensen live meekijken naar de ceremonie.

Daarna treden artiesten op, waaronder Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis, Alain Clarke en Jeangu Macrooy. Ook is er een FunX podium, een kinderpodium en een podium met traditionele muziek. En er is ruimte voor debat.

Op 1 juni is er een herdenkingstocht, de Memre Waka. Deze tocht is het officiële begin van de Keti Koti maand die op 1 juni begint. De tocht begint om 14.30 uur op de Dam en eindigt bij de ambtswoning van de burgemeester. Daar is een herdenking met kransleggingen en toespraken.

error: Kopiëren mag niet!