Nieuw: Verkiezingen Nationale Jeugdraad met e-voting

De verkiezingen van de Nationale Jeugdraad worden dit jaar door middel van een e-voting systeem gehouden. In het huidige digitale tijdperk wordt technologie steeds meer geïntegreerd in het dagelijks leven. 

E-voting een nieuw stemsysteem in Suriname

Als we kijken naar de geschiedenis van e-voting, dan blijkt dat verschillende landen en staten gevallen van fraude en manipulatie hebben gemeld. Deze manipulatie kan plaatsvinden tijdens het  verzamelen, tellen en opslaan van de stemmen, of zelfs door externe hackers. Het risico op manipulatie wordt verergerd door het feitm dat elektronische systemen vaak niet transparant zijn. De meeste e-voting systemen worden beheerd door particuliere bedrijven, wat betekent dat er geen openbaar toezicht is op software ontwerp, waardoor fraudeurs de mogelijkheid krijgen om het systeem te manipuleren.

De redactie van Dagblad Suriname ging in gesprek met minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken over het e-voting systeem en de bewindsman reageerde als volgt: “Met trots mogen wij meedelen, dat de website om elektronisch te stemmen op de verschillende Jeugdraad-kandidaten is gebouwd door Datasur. Ook de hosting van de website gebeurt in Suriname. Datasur is het enige, ISO 27001 en ISO 22301 gecertificeerd datacenter in Suriname.”

Hoe efficiënt is het systeem?

Verder heeft de bewindsman aangegeven, dat er is gekozen voor Datasur’s Cloud omgeving, omdat de garantie op deze manier geboden wordt dat veilig gebruik kan worden gemaakt van de meest flexibele en veilige cloud computing-mogelijkheden die vandaag de dag beschikbaar zijn. De omgevingen van Datasur voldoen aan de internationaal vastgestelde beveiligings- en compliance vereisten.

Er is maanden samen met diverse stakeholders gewerkt aan het opzetten en testen van het platform. Er is met betrekking tot de betrouwbaarheid van het elektronisch stemmen een veiligheidsbeleid uitgerold. Behalve de algemene controle zijn er ook identieke en unieke factoren ingesteld zoals een ID-nummer (uniek), maar ook multi-factor authenticatie. Ook zijn er meerdere verificatiemomenten in het proces opgenomen, die live worden gerapporteerd aan het team dat tijdens de verkiezingen geïnstalleerd is om de controle uit te voeren.

Beperken manipulatie mogelijkheid

De manipulatie mogelijkheden in het systeem zijn ook zo veel als mogelijk beperkt. Er is hiervoor onder andere een user management systeem ingericht, waarbij ook een speciaal team volgens vooraf gestelde veiligheidsmaatregelen diverse controlewerkzaamheden kan uitoefenen en bij eventuele ongeregeldheden kan inkomen en rapporteren. Een heel belangrijk aspect dat steeds aan de orde komt en van eminent belang is, is de ‘human factor’. Het steeds bewust maken en bewust houden van de diverse stakeholders voor het niet delen van (persoonlijke) informatie met derden heeft de aandacht.

error: Kopiëren mag niet!