“Er heerst een panieksituatie in Brokopondo”

Een bewoner van Brokopondo (naam bij de redactie bekend) zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat de situatie in het gebied heel erg slecht is. “Er is cyanide in ons water, het water is vergiftigd”, zegt de man. Hij geeft aan, dat de bewoners in angst leven. 

De directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Clifton Lienga, had afgelopen maandag aan de mensen voorgehouden dat het water veilig is om te drinken. Echter bestaan er heel veel twijfels onder de mensen. Het water is vuil en groen en daarom zijn ze bang om het te gebruiken. De pomp van de SWM was eerder door een bewoner uitgeschakeld. Daarna is de pomp weer ingeschakeld door de SWM.

Volgens de bewoner hebben zowel volwassenen als kinderen buikpijn gehad, nadat zij gebruik hebben gemaakt van het water. Ook honden en kippen zijn gestorven, vertelt hij. De bewoner zegt, dat het lijkt alsof ze aan het liegen zijn. “Maar dit is echt gebeurd”, stelt hij. 

De man geeft aan, dat er momenteel een panieksituatie heerst in Brokopondo. Volgens hem kan er nu van alles gebeuren, de mensen willen in actie gaan. “Pasi kan tapu (wegen kunnen gebarricadeerd worden)”, zegt de bewoner. Hij vertelt, dat er tot nu toe slechts enkele flessen water aan de mensen zijn verstrekt.

“De mensen mochten zich registreren om een durotank te ontvangen en we wachten nog steeds daarop. Wat er nu moet gebeuren is dat er een andere waterbron geboord moet worden, zodat veilig drinkwater gegarandeerd is. De overheid moet moeite doen om dit in orde te krijgen. Ook moet de overheid moeite doen om het gevaarlijke spul uit ons gebied te krijgen”, aldus de man. 

SK

error: Kopiëren mag niet!