CBC uitgifte haalt SRD 594 miljoen uit roulatie

De uitgifte van Centrale Bank Certificaten (CBC) voor het retail segment heeft meer dan SRD 594 miljoen opgehaald. De uitgifte van CBC is onderdeel van de Open Markt Operaties  (OMO) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om overtollig geld in omloop uit de roulatie te halen. De uitgifte van CBC voor het retail segment is bedoeld voor de gewone burger/huishoudens en bedrijven. De periode van inschrijving was van 27 april tot 11 mei. 

De CBC zijn uitgegeven voor 6 maanden en hebben als uitgiftedatum 25 mei 2023. Het rentepercentage van de 6-maandse CBC is gesteld op 32,7 procent per jaar. Het rentepercentage van de termijndeposito (TD) veilingen ligt in de marges van 31,9  en 36,8 procent.

Met de uitgifte van de CBC voor het retail segment had de CBvS aanvankelijk beoogd een geldhoeveelheid van SRD 450 miljoen te kunnen ophalen. Het inschrijvingsvolume was bij deze CBC-uitgifte echter hoger. Er is voor SRD 144,9 miljoen meer dan het aangekondigde CBC-volume van SRD 450 miljoen ingeschreven. 

Het meer-ingeschreven bedrag is geaccepteerd en toegewezen.

799 inschrijvingen

In totaal zijn er 799 inschrijvingen geregistreerd, waarvan 796 zijn toegewezen met een totaal aantal 12.333 coupures. 207 coupures zijn uitgegeven voor het bedrag van SRD 10.000,  283 coupures voor het bedrag van SRD 20.000, en 11,743 coupures van SRD 50.000. Het totaal toegewezen beleggingsbedrag is SRD 594,9 miljoen groot.

Deze geldhoeveelheid wordt gedurende 6 maanden “vastgebonden”, en zal dus gedurende die periode geen vraag kunnen uitoefenen in de economie.

Onlangs heeft Centrale Bank governor drs. Maurice Roemer uitgelegd, dat de CBC zijn geïntroduceerd, omdat de rente die algemene banken bij de TD-veilingen verdienen niet doorwerken naar met name de kredietrente van de banken. 

De kredietrente van de banken is de rente die de algemene banken aan klanten geven voor hun beleggingen. Doordat de banken hun verdiende rente niet laten doorwerken in hun rente, gaat er geen enkele stimulans van ze uit die burgers aanleiding geven om geld bij de banken te beleggen. Om de doorwerking van het rentemechanisme bij de banken te “duwen” heeft de CBvS de uitgifte van CBC geïntroduceerd. 

Gelet op de resultaten van de CBC-uitgifte kan gesteld worden, dat deze succesvol is verlopen. De rente van 32,7 procent per jaar vinden burgers en bedrijven dus aantrekkelijk genoeg om hun geld in CBC te beleggen, in plaats van die om te zetten in vreemde valuta. Door die vraag naar valuta wordt de koers alleen maar omhoog gestuwd. Dit is in essentie de belangrijkste doelstelling van de Open Markt Operatiesvan de CBvS, namelijk de inflatie te bedwingen. Voor dit jaar is de inflatieverwachting gesteld op rond de 36 procent. De inflatie vorig jaar kwam uit op 54,6 procent. 

SS

error: Kopiëren mag niet!