April maandinflatie 5,9 procent

De maandinflatie over april is op 5,9 procent uitgekomen. Dat wil zeggen dat de consumentenprijzen vorige maand met gemiddeld 5,9 procent zijn gestegen ten opzichte van maart. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS,  heeft uitgerekend dat de consumentenprijzen ten opzichte van vorig jaar april met 65,7 procent zijn gestegen. Dit wordt de jaar-op-jaar inflatie genoemd.

De maandinflatie over april is hoog. Over januari, februari en maart bedroeg de inflatie respectievelijk 3,7 procent, 3,3 procent en 3,2 procent.

De flinke stijging van de maandinflatie over april heeft direct verband met de koersontwikkelingen gedurende de periode maart en april. Begin maart lag de koers voor de USD rond de SRD 34, om tegen eind april te stijgen naar rond de SRD 38,50.

Het ABS volgt maandelijks de prijsontwikkelingen van een vast pakket van goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. In het pakket zitten 316 items. De goederen en diensten waarvan de prijsontwikkelingen worden gemeten zijn verdeeld over 12 hoofdgroepen. Enkele van de hoofdgroepen zijn voeding en niet-alcoholische dranken, kleding en schoeisel, huisvesting en nutsvoorzieningen, transport, communicatie, gezondheidszorg, recreatie, cultuur en onderwijs en buitenhuis eten. 

De prijsopnames van deze goederen en diensten worden verricht in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie inclusief Wageningen, Coronie en Saramacca, Commewijne en in Para. In totaal zijn er 630 meetpunten.

De maandinflatiecijfers van het ABS zouden ongetwijfeld hoger liggen, indien ook in de binnenland districten de  prijsontwikkelingen van consumptiegoederen zouden worden bijgehouden. Het is algemeen bekend dat de prijzen van consumptiegoederen in het binnenland vele malen hoger zijn dan die in de kustvlakte. De hogere prijzen vinden  voornamelijk hun oorzaak in de hoge transportkosten om de goederen naar het binnenland te transporteren. Hoe dieper naar het binnenland de goederen worden getransporteerd, hoe hoger de transportkosten zijn. Assembleeleden afkomstig uit het binnenland klagen steen en been over deze situatie waaronder binnenland bewoners gebukt gaan.

SS

error: Kopiëren mag niet!