Poll: Nauwelijks tevredenheid in samenleving over openbaar vervoer

Het zal waarschijnlijk niemand verbazen, dat uit een op de website van Dagblad Suriname gehouden poll blijkt, dat praktisch iedereen ontevreden is over het openbaar vervoer in het land. In de poll werd de vraag gesteld ‘wat is uw mening over de huidige staat van het openbaar vorvoer’. 1.375 lezers en volgers van Dagblad Suriname hebben de poll ingevuld en daarvan hebben 581 personen ‘slecht’ (42 procen) aangevinkt en 555 personen ‘zeer slecht’ (40%). ‘Redelijk’ tevreden is 14 procent, 193 personen. Slechts 46 stemmers vinden het openbaar vervoer ‘goed’ (3 procent).

Surinamers vinden het openbaar vervoer veelal zeer slecht, omdat het vaak geen betrouwbare, comfortabele en betaalbare optie is. De service is vaak laat of helemaal niet beschikbaar, terwijl de tarieven hoog zijn. Bovendien is de kwaliteit van de bussen vaak zeer slecht.

Op de schop

Het hele openbaar vervoer zou eens op de schop moeten. Wie langs een weg staat te wachten op een bus, ziet op nog geen 50 meter ook iemand staan die wacht op een bus. Een bus stopt op een moment bij die persoon en stopt vervolgens 50 meter verder weer voor die andere persoon. Oneindige stops op de route. 

Daarnaast is het bekend, dat veel passagiers zich ergeren aan het rijgedrag van buschauffeurs. Er wordt niet voor geschroomd om over fietspaden te gaan racen om een file te ontwijken. Ook kan het gebeuren, dat een chauffeur plotseling besluit om te gaan ‘boren’ – binnendoor rijden om files te ontwijken of een weg met veel water -, waardoor passagiers hun  uitstapplek missen en elders de bus moeten verlaten.

Interieur, klantvriendelijkheid

Daarnaast klagen veel mensen over het vieze interieur van bussen, maar ook over de wijze waarop veel buschauffeurs zijn gekleed en zich gedragen. Buschauffeurs moeten klantvriendelijk zijn, het zijn immers de reizigers, de passagiers, die zorgen voor hun inkomsten. Maar, van klantvriendelijkheid blijkt in het algemeen in het land amper sprake te zijn.

Onderling racen

Wat ook tot woede leidt onder passagiers is wanneer twee bussen (twee buschauffeurs) gaan racen om maar vooral de eerste te zijn om weer nieuwe passagiers op te pikken. En, niet te vergeten, het irritante getoeter door buschauffeurs bij iedere zijstraat die wordt gepasseerd in de hoop dat daar toevallig nog iemand loopt die met de bus verder wil.

Verder zijn er veel te weinig echte bushaltes, waar mensen beschut, droog, op hun bus kunnen wachten.

Kortom, het openbaar vervoer zal eens geordend en gemoderniseerd moeten worden en de asociale buschauffeurs zouden door de daartoe bevoegde autoriteiten uit hun bussen moeten worden gehaald en de vergunning worden ingetrokken. Vandaag de dag zijn er nog te veel buschauffeurs op de weg die hun beroep totaal niet begrijpen en de passagiers niet als klanten zien maar als inkomsten.

PK

error: Kopiëren mag niet!