Balak, voorzitter VVW: “Wij voelen het ook keihard”

Darwesh Balak, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VVW), zegt dat winkeliers het nog altijd moeilijk hebben. De koopkracht van consumenten daalt en winkeliers voelen dat. “Want wij zijn ook consumenten, naast winkelier. Bovendien moeten wij onze zaken ook netjes houden en dat kost geld. Wij voelen het ook keihard, want tegels in de bouwmaterialenzaken en andere producten zijn duur.” Ook na de pre-dialoog met de regering, als gevolg van de onlusten van 17 februari, merkt Balak op dat er nog geen verlichting is gekomen.

Tijd

“De regering heeft nog wat tijd nodig, we moeten nog even afwachten, want dan kunnen wij misschien iets merken vanuit hun kant”m zegt Balak. Wat concreet met ‘iets merken’ wordt bedoeld is ook voor Balak koffiedik kijken. “Dat kunnen wij niet weten, wij verlangen van de regering een betere situatie voor de samenleving.” 

De voorzitter van VVW legt de nadruk op verlichting door middel van verlaging van de prijzen van basisgoederen, zoals aardappelen en spijsolie. Hij zegt dat dit gecompliceerd is, omdat de winkeliers afhankelijk zijn van de importeurs die op hun beurt weer afhankelijk zijn van de sterk schommelende koers. “Wanneer de koers drie maanden geleden lager was, dan werkt de importeur met de actuele koers, die ligt vaak hoger, de koers fluctueert en er moet onderzocht worden waarom het steeds verandert”, licht Balak toe. 

Hij noemt het voorbeeld van SIS uit de jaren tachtig waarbij basisgoederen werden gedistribueerd. “Regering, misschien hebben jullie de oplossing nog niet,maar wij verwachten wel een positieve werking van jullie kant”, stelt Balak.
Ook doet hij een beroep op de winkeliers om hun prijzen duidelijk aan te duiden op hun producten.

Veiligheid
Daarnaast benadrukt Balak, dat hij de eerder gevraagde veiligheid nog niet merkt. Hij verduidelijkt dat dit vooral lastig is voor ondernemers wanneer ze soms kleine bedragen op zak hebben om hun zaken te doen. Tot slot herhaalt hij ten aanzien van de basisgoederen: “Wij verwachten nog steeds voor onze consumenten dat er voor de basisgoederen verlichting komt, al kan het niet voor alle 40 basisgoederen, maar alvast voor tenminste 15.”

RB 

error: Kopiëren mag niet!