Poll: Bijna iedereen is slecht gestemd over hoe het milieu, de natuur, wordt beschermd in Suriname

Het is een veelzeggende uitkomst van een onlangs gehouden poll op de website van Dagblad Suriname, waarin aan lezers en volgers de vraag werd gesteld wat men vindt van milieubescherming vandaag de dag in het land. 

Van de 956 mensen die op de poll hebben gereageerd gaf maar liefst 92 procent (876 personen) aan de huidige staat van milieubescherming slecht te vinden. 56 mensen (6%) geven aan redelijk tevreden te zijn en slechts 24 personen (3 procent) die hebben gereageerd vinden, dat het milieu goed wordt beschermd.

Natuurlijk zal iedereen zich afvragen wie die 24 mensen zijn die tevreden zijn over de wijze waarop het milieu, de natuur, in het land wordt beschermd en waarom zij kennelijk dat het milieu goed wordt beschermd.

Er is een gebrek aan milieubescherming regels en -maatregelen, waardoor er geen adequate bescherming tegen milieurisico’s is. Er wordt te weinig gedaan om de lucht- en waterkwaliteit te verbeteren, omdat er geen effectieve milieubeschermingsprogramma’s zijn. Er is ook een gebrek aan bewustwording over milieuvraagstukken, waardoor milieukwesties niet voldoende aandacht krijgen. 

Bovendien heeft Suriname een van de laagste milieubudgetten in de regio. Dit heeft geleid tot een verminderde capaciteit om milieuvraagstukken aan te pakken en milieuproblemen op te lossen. 

Natuurlijk, goudwinning en houtkap leveren een grote bijdrage aan de vernietiging van het milieu, de natuur. Het bedrijfsleven heeft grote belangen bij deze activiteiten. Ook politieke partijen hebben niet echt veel zin om veranderingen aan te brengen, omdat dit hun electorale kansen kan beïnvloeden. Daarnaast zijn er ook machtsverschillen tussen de verschillende regio’s. Sommige regio’s hebben meer invloed dan andere en zijn dus meer geneigd om hun belangen te verdedigen. Tenslotte zijn er ook culturele verschillen, waardoor de bevolking van sommige regio’s meer openstaan voor verandering dan andere.

Maar feit is, er wordt bar weinig gestructureerd, met gedegen en goed onderbouwd beleid, actie ondernomen om het milieu te beschermen. Er is nog steeds ongebreidelde, illegale, kleinschalige goudwinning in het land, met als gevolg grote kaal gekapte gebieden, verontreiniging door kwik en andere chemische stoffen van de bodem en wateren in het binnenland met weer als gevolg gezondheidsproblemen onder inheemse- en marrongemeenschappen. En, wat te denken van het ontbreken van adequaat beleid inzake afval en afvalverwerking? 

Er is nog veel werk aan de winkel voor de regering, maar zeker ook voor de diverse zogenoemde milieubeschermingsorganisaties, waaronder kleine stichtingen, maar ook grote internationale non-gouvernementele organisaties als het WWF Guianas en Conservation International Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!