NPS ernstig bezorgd over cyanide verontreiniging in stuwmeer

Partij wil gebied waar cyanide is aangetroffen tot rampgebied laten verklaren en isoleren

De NPS laat in een uitgebreid persbericht weten “zeer verontrust” te zijn na berichten over een boot-ongeval waarbij een aantal zakken cyanide in het stuwmeer terecht zijn gekomen. “Watermonsters die intussen getrokken zijn op verschillende plaatsen in het stuwmeer hebben de aanwezigheid van cyanide in zeer hoge concentraties, tot 16 maal hoger dan de toegestane waarde, bevestigd. Nog meer reden om bezorgdheid te uiten”, aldus de partij.

Cyanide staat, zo schrijft de NPS,  bekend als een zeer giftige chemische stof, die in Suriname vooral in de goudmijnbouw wordt gebruikt. Vergiftiging kan plaatsvinden door inname, inhalatie en/of binnendringen van de huid.

“Het is bekend dat alle dorpen in de omgeving van het stuwmeer gebruikmaken van het water van het meer. Drinkwaterreservoirs worden gevuld met dit water terwijl het Stuwmeer ook een belangrijke functie heeft in de voedselvoorziening. Ook de dorpen in de directe benedenloop van het stuwmeer zijn afhankelijk van het Stuwmeer met name voor hun voedselvoorziening.”

Niet onderschatten

De partij stelt, dat de dreiging voor vergiftiging van de bevolking rondom het Stuwmeer niet moet worden onderschat.
“Vooral voor kinderen, zwangeren en senioren burgers dreigt er groot gevaar voor ziekten. Directe actie ter voorkoming van rampzalige gezondheidsproblemen in het gebied en problemen rond de drinkwater- en voedselvoorziening is dringend geboden.”

Surinamerivier en Paramaribo….

Het is te verwachten, althans volgens de NPS, dat de verontreiniging zich zal uitbreiden tot aan de monding van de Surinamerivier, dus ook Paramaribo is aan dit gevaar blootgesteld. De parij haalt ook aan, dat er een risico bestaat voor cyanide gasvorming boven het wateroppervlak, omdat de rivieren van Suriname een laag zuurgehalte hebben en een chemische reactie aangaan met het instabiele cyanide, met gasvorming boven het wateroppervlak als gevolg.

‘Wetenschappers’ en ‘milieudeskundigen’

Bij de winning van goud met cyanide komen ook andere zware metalen als zink, nikkel, koper, ijzer en arseen dientengevolge vrij, aldus de politieke partij. “Deze zijn giftig voor het milieu en hebben ook ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid. Wetenschappers geven aan, dat wanneer mensen zware metalen binnenkrijgen via voedsel en/of via water, deze zware metalen niet kunnen worden uitgefilterd. Ze hopen zich op in het lichaam en veroorzaken verschillende

gezondheidsproblemen, zoals kanker, neurologische aandoeningen of autisme bij de ontwikkeling van kinderen.” De partij geeft niet aan welke wetenschappers dit aangeven.

De NPS schrijft ook, dat “milieudeskundigen'” zeggen dat vervuiling door mijnbouw van zware metalen jarenlang in de bodem en het grondwater blijft zitten. Maar, ook is niet duidelijk welke milieudeskundigen dat hebben gezegd of zeggen, de NPS vermeldt dit niet.

De NPS dringt erop aan, dat de regering de plaatselijke bevolking informeert over de aanwezigheid van cyanide in het stuwmeer en de gemeenschap en medische posten in de omgeving attendeert op symptomen, die wijzen op cyanide vergiftiging;

De partij wil ook dat de bevolking water uit het stuwmeer en/of kreken die met het meer in verbinding staan niet gebruikt totdat onderzoek aantoont dat het veilig is, dat geldt ook voor het eten van vissen, eenden of ander wild uit het gebied. De regering moet, aldus de NPS, de bevolking tegemoetkomen met schoon drinkwater en voedsel.

Rampgebied…

Ook wil de partij, dat het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, NCCR, onmiddellijk het gebied rond het stuwmeer tot rampgebied te laten verklaren;

Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) moet uitgebreid onderzoek doen naar de daadwerkelijke gevolgen van de schade aan het milieu, zowel op korte, middellange en langere termijn, aldus de NPS. Dagblad Suriname berichtte maandag, dat het NIMOS al in 2020 onderzoek heeft verricht, maar de resultaten van dat onderzoek zijn, voorzover bekend, nooit openbaar gemaakt.

Isoleren…

Ook ziet de NPS graag, dat het gebied dat mogelijk vergiftigd is, wordt  geïsoleerd en hersteld en hiervoor desnoods internationale deskundigheid aan te trekken.

Tot slot zou, aldus de partij, het Openbaar Ministerie moeten worden ingeschakeld betrokken om te onderzoeken welke wetten en/of protocollen deze overtreden zijn en vervolgens de daders strafrechtelijk te vervolgen, “waarbij niet uitgesloten moet worden dat de schuldigen zullen moeten opdraaien voor de geleden schade zowel materieel als immaterieel”.

error: Kopiëren mag niet!