Taekwondoka Tosh van Dijk houdt informatiesessie over nieuwe regels

De Taekwondoka Tosh van Dijk bereidt zich voor op de Olympische Spelen van volgend jaar en andere nationale en internationale toernooien. Ondanks zijn drukke schema volgt hij ook internationale online cursussen.

Coach
Recentelijk heeft hij zijn level 1 coach licentie gehaald via de Internationale Taekwondo Federatie. Hierdoor is Van Dijk nu een internationaal gecertificeerde coach en mag coachen tijdens ranking toernooien. Zijn volgende stap was om na te gaan waarop de internationale arbiters letten tijdens de wedstrijden.

Strafpunten
Van Dijk merkte tijdens zijn gevechten in het buitenland, dat hij vaak strafpunten kreeg terwijl hij dacht dat hij de regels op een goede manier toepaste. Hij wilde erachter komen waarom hij deze ‘onnodige’ strafpunten opliep en besloot zich in te schrijven voor een internationale referee training. “Ze leren je alles tijdens de training wat wel en niet mag.” Na deze training ging Van Dijk een stap verder door ook de ‘Internationale referee course’ te volgen. “Als je dit hebt gehaald betekent het dat je een internationaal gecertificeerde referee bent”, maakt Van Dijk duidelijk. Deze trainingen hebben de taekwondoka veel inzichten gebracht en hij wilde deze opgedane kennis graag delen met de Surinaamse taekwondo gemeenschap.

Op eigen initiatief heeft Van Dijk een programma opgesteld en is daarmee naar de Surinaamse Taekwondo Associatie gestapt. Deze verleende direct medewerking zodat Van Dijk de informatie kon delen. Afgelopen zaterdag werd in samenwerking met de bond een training gegeven.

Blij
Zijn kennis als coach en referee bracht Van Dijk over op beoefenaren van de taekwondosport, maar ook aan de coaches en arbiters. Hij voegt toe dat hij ook kennis heeft gedeeld met ouders van atleten. “Om ze alle nieuwe regels door te geven, want in Suriname vochten wij nog met de oude regels.” 

Van Dijk was blij met de opkomst en het doet hem goed om te zien dat mensen hun zaterdag hebben opgegeven om de training bij te wonen. “Dat betekent dat ze hun hart op de juiste plek hebben voor de sport”, verklaart hij. 

Middels een PowerPointpresentatie en de gelegenheid om vragen te stellen heeft het publiek zich kunnen laten informeren. Van Dijk benadrukt tot slot het belang van het op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen de sport. Het voorkomt onnodige strafpunten en draagt bij aan een zelfverzekerde houding tijdens de wedstrijden.

RB

error: Kopiëren mag niet!