Venezuela wordt regionaal gereïntegreerd – Caribbean Airlines hervat lijnvluchten Caracas

Langzaam maar zeker wordt Venezuela weer geïntegreerd in de regio. Op politiek gebied is er jarenlang veel isolatie geweest voor het land. De regering onder leiding van Nicolas Maduro is niet gewild in de regio. Desondanks lijkt men nu minder streng daarop te letten. Suriname is een van de weinige landen geweest die door dik en dun Venezuela heeft ondersteund. Vooral onder de twee regeringen van Desi Bouterse waren de banden sterk. Bouterse was een groot aanhanger van Maduro’s voorganger Hugo Chavez. Beide politici komen uit het sociale, linkse politieke kamp. Ondanks de verzachting blijven er uitdagingen in de regionale relaties. 

Regionale blokvorming 

Ook na de wisseling van de wacht in Paramaribo, bleef Suriname redelijk goede relaties onderhouden met Venezuela. Maar, Suriname heeft anders dan de Bouterse-periode zich minder radicaal opgesteld op regionale fora. Zo werd Venezuela niet uitgenodigd bij de top van de Amerika’s. Desondanks nam president Chandrikapersad Santokhi deel aan de top. De teruggekeerde Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft het initiatief genomen om de Unión de Naciones Suramericanas (UNASUR) te heractiveren. Een groot obstakel bij de neergang van de Unasur was Venezuela. Suriname ondersteunt deze initiatieven. Suriname was nog een van de weinige leden van Unasur. Bolivia en Uruguay maakten samen met Venezuela de rest uit. Echter met de terugkeer van president Lula irijst de Unasur uit de as. De Braziliaanse president heeft alle staatshoofden van Zuid-Amerika uitgenodigd in Brasilia voor eind van de maand. President Santokhi heeft zijn aanwezigheid bevestigd. 

Grensgeschil Guyana-Venezuela 

Een van de andere grote obstakels in goede regionale relaties is het decennia-oude grensconflict tussen Guyana en Venezuela. Guyana is lid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en heeft goede internationale relaties, vooral onder Engels sprekende landen in de wereld. De Caricom heeft vorig jaar in een verklaring steun uitgesproken aan Guyana na interne onderhandelingen tussen de regering van Maduro en de oppositie in het land. “De Caribische Gemeenschap spreekt haar krachtige en niet aflatende steun voor de handhaving en het behoud van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana uit. Het bevestigt ook zijn steun voor het lopende gerechtelijke proces van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat bedoeld is om een vreedzaam en definitief einde te maken aan de langdurige controverse tussen de twee landen, en dringt er bij Venezuela op aan om aan het proces deel te nemen.

Sinds Guyana’s eerste olie-ontdekking in 2015 is de onenigheid tussen Venezuela en Guyana verder opgelopen, vooral over de regio Essequibo. ExxonMobil heeft sindsdien 20 commerciële afzettingen ontdekt in het Stabroek-blok, ten westen van de Demerara-rivier en buiten de wateren van Essequibo. President Maduro heeft ook tweemaal eenzijdig de maritieme grens van Venezuela met Guyana verlengd om de hele Atlantische zee voor de regio Essequibo in te nemen.

Caribbean hervat vluchten 

Het lijkt er steeds meer op dat Maduro wordt geaccepteerd in Venezuela. De wereldwijde energiecrises liet landen ook dichter bij Venezuela komen. Het land heeft een van de grootste oliereserves ter wereld. Caribbean Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van het Caribisch gebied, heeft zaterdag haar vluchten naar Caracas, Venezuela, officieel hervat.

De vluchten tussen Trinidad en Caracas zullen in eerste instantie elke zaterdag worden uitgevoerd, met een hogere frequentie die later wordt verwacht. ‘We geloven dat deze ontwikkelingen de reiservaring voor onze klanten zullen verbeteren en meer economische voordelen voor de regio zullen opleveren”, stelde het bedrijf.

error: Kopiëren mag niet!