Op tijd waardering voor Surinaamse helden

Suriname is een klein land met een grote historische erfenis. Het land heeft  veel helden opgeleverd die hun land en mensen hebben geïnspireerd en geleid. Deze helden hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het land en de gemeenschap. 

Alhoewel iemand betitelen als een held een controversieel begrip is, is het toch van belang om mensen te waarderen voor hetgeen zij verzet hebben. Wanneer er gedacht wordt aan helden/grootheden denkt men vaak aan bekende grootheden als Anton de Kom, Rutu Raveles of Kwaku, maar vaak genoeg worden kleine persoonlijkheden, die ook grote daden hebben verricht, vergeten. 

Ter illustratie: de jongeman die onlangs een dame uit een benarde situatie gered heeft na een aanrijding, kleine Maikel die oma heeft geholpen bij het oversteken, maar ook de alleenstaande moeder van 5 kinderen die heeft kunnen presenteren dat al haar kinderen waardige burgers zijn geworden. Dit zijn ook en zeker helden en zij halen niet altijd niet het nieuws of krijgen niet die aandacht die zij ook verdienen. Niet alleen bekende personen kunnen helden worden of zijn, maar zeker ook de man, vrouw en kind bij u in de straat of buurt.

De jeugd moet geleerd worden dankbaar te zijn voor de mensen die hun vóór zijn en de “trend” hebben gezet. “Het begint simpel met een dank aan mama voor de kansen die ze heeft geboden. Mijn dochter heeft mij onlangs gezegd dat ik haar held ben en ik ben verschrikkelijk trots, ik ben haar held”, zegt een moeder op Moederdag tegen een redacteur rvan Dagblad Suriname.

“Alleen als van jongs af het besef van waardering wordt gekweekt, zal het besef ontwikkeld worden, dat onze grootheden gewaardeerd of beter gewaardeerd moeten worden.”

De Surinaamse gemeenschap moet beter haar mensen gaan waarderen, dit gebeurt pas wanneer de persoon ziek is of wanneer de persoon overleden  is. Vermeld moet worden, dat er veel organisaties zijn, die op hun manier hun grootheden proberen te waarderen. Dit is van essentieel belang en is een goed voorbeeld voor de jeugd.

DA

error: Kopiëren mag niet!